Predstavitvena informacija

Kibernetska varnost podjetja je v rokah zaposlenih

Zaradi pomanjkljive informacijske varnosti podjetja vsako leto ob več 10.000 EUR.
Fotografija: Za črn scenarij pogosto zadostuje zgolj en napačen klik enega od zaposlenih. FOTO: Envato Elements
Odpri galerijo
Za črn scenarij pogosto zadostuje zgolj en napačen klik enega od zaposlenih. FOTO: Envato Elements

Z razmahom digitalizacije se je povečalo tudi število kibernetskih napadov. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT v zadnjih letih opažajo izrazit trend naraščanja kibernetskih napadov, pri čemer so priljubljena tarča mala podjetja. Ta zaradi pomanjkljive informacijske varnosti vsako leto izgubijo več 10.000 evrov, številna med njimi pa so primorana po hujšem napadu zapreti svoja vrata. Na SI-CERT ugotavljajo, da bi večino vdorov lahko s pravim znanjem uspešno preprečili, zato so zasnovali brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti za zaposlene.
 

95 % kibernetskih vdorov posledica človeške napake


Tehnologija je že dolgo sestavni del našega življenja, njena vloga pa se je s pandemijo le še povečala. Praktično vsak zaposleni pri svojem delu uporablja pametne naprave in internet, s tem da se mnogi ne zavedajo tveganj, ki jih te tehnologije prinašajo. Ozaveščenost o pomenu informacijske varnosti je v podjetjih pogosto slaba, kar se odraža v pomanjkanju znanja in veščin, s katerimi bi se zaposleni lažje zaščitili pred vdori. V nasprotju s prepričanjem mnogih nameščen antivirus in vklopljen požarni zid še zdaleč ne rešita vseh težav. Večina napadov namreč temelji na družbenem inženiringu, ki ga lahko najbolj učinkovito prepoznamo uporabniki sami. Vse, kar potrebujemo, je znanje.

Podatki razkrivajo, da mala in srednje velika podjetja predstavljajo že skoraj polovico vseh žrtev kibernetskih napadov. FOTO: Envato Elements
Podatki razkrivajo, da mala in srednje velika podjetja predstavljajo že skoraj polovico vseh žrtev kibernetskih napadov. FOTO: Envato Elements


Brezplačni spletni tečaj varni v pisarni


Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT poudarjajo, da je najboljša obramba pred kibernetskimi napadi znanje. Uporabnike že 10 let izobražujejo o spletnih prevarah skozi svoj program ozaveščanja Varni na internetu, tokrat pa so šli še korak dlje. Da bi bilo izobraževanje o informacijski varnosti dostopno prav vsem uporabnikom, so zasnovali brezplačni spletni tečaj Varni v pisarni. Tečaj je primarno namenjen zaposlenim v manjših in srednje velikih podjetjih, vsebine pa so uporabne tudi za večja podjetja ter samostojne uporabnike. V obliki video vsebin so predstavljene najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na zaposlene, skupaj s konkretnimi nasveti za zaščito. Tečaj je razdeljen na 4 module in je prosto dostopen na www.varnivpisarni.si, osnovno usposabljanje pa vam bo vzelo zgolj 30 minut.
 

Naročnik oglasne vsebine je Arnes
 

 

Več iz rubrike