KGZ Krpan v stečaju

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes nad Kmetijsko-gozdarsko zadrugo (KGZ) Krpan začelo stečajni postopek. Vodstvo zadruge je sprva predlagalo prisilno poravnavo, a predloga nato ni dopolnilo in je tudi samo predlagalo stečaj. Zadruga ima na Notranjskem 30 trgovin in delavcem več mesecev ni izplačala plač.
Fotografija: Stocksnap
Odpri galerijo
Stocksnap

Stečajni upravitelj je Sašo Drobnak, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do vključno 27. februarja, kaže danes na spletni strani Ajpesa objavljen sklep sodišča.

KGZ Krpan, ki sta jo vodila direktor Robert Urleb in predsednik upravnega odbora Iztok Novak, je oktobra vložila predlog za prisilno poravnavo. Sodišče jo je pozvalo k dopolnitvi predloga, a tega v roku ni storila; sodišče je obvestila, da ji ni uspelo pridobiti vseh zahtevanih dokumentov, in predlagala, da sodišče začne stečajni postopek.

Za stečaj so se že pred vložitvijo predloga za prisilno poravnavo zavzeli v sindikatu delavcev trgovine pri ZSSS. Kot je oktobra povedal generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič, ima zadruga, ki je v lasti okoli 230 kmetov, težave z dolgovi. Ker ne plačuje upnikov, so police 30 trgovin na Notranjskem vse bolj prazne, približno 110 delavcev več mesecev ni prejelo plač. Zadruga ima blokirane račune, nad njenim premoženjem imajo hipoteke banke.

Iz Obalne sindikalne organizacije, ki je del konfederacije sindikatov KS 90, danes sporočili, da so že septembra odgovorne v zadrugi pozvali, naj odpravijo kršitve delovne zakonodaje glede izplačil plač, sicer da "zadruga nima nobene prihodnosti".

"V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 smo 'zadovoljni', da je delodajalec končno doumel, da te 'luči' (na koncu tunela) že dolgo časa ne vidi nihče več in da je končal agonijo delavcev in delavk, ki jim poleg plač od avgusta 2017 dolguje še regres za letni dopust za leto 2017," so zapisali.

Več iz te teme:

Več iz rubrike