KGZ Krpan, ki je v lasti približno 230 kmetov, ima težave z dolgovi

Kmetijsko-gozdarska zadruga (KGZ) Krpan, ki ima na Notranjskem 30 trgovin, je insolventna, je povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič. Zato bodo delavcem danes predlagali, naj se podpišejo pod zahtevo za uvedbo stečaja, medtem ko naj bi vodstvo KGZ Krpan že vložilo predlog za prisilno poravnavo.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

KGZ Krpan, ki je v lasti približno 230 kmetov, ima težave z dolgovi. Ker ne plačuje upnikov, so police 30 trgovin na Notranjskem vse bolj prazne, približno 110 delavcev več mesecev ni prejelo plač. Zadruga ima blokirane račune, nad njenim premoženjem imajo hipoteke banke, je povzel Rožič pred današnjo novinarsko konferenco Sindikata delavcev trgovine Slovenije v Cerknici o aktualni problematiki KGZ Krpan.

Zato bodo delavcem, ki še vztrajajo v podjetju, predlagali, naj se podpišejo pod zahtevo za uvedbo stečaja. Vodstvo družbe oziroma direktor Robert Urleb pa naj bi po nekaterih informacijah že vložilo zahtevo za prisilno poravnavo. »To pomeni še večjo bedo za ljudi,« je ocenil Rožič in dodal, da iz bilanc KGZ Krpan izhaja, da ni možnosti, da bi se ta finančno pobral.

Rožič je danes napovedal, da bodo Urleba kazensko ovadili. Ta pa je za Finance povedal, da Krpan ni za stečaj, da ima potencial, s trgovinami, nepremičninami, kmeti. »Zbiramo rešitve, nekaj gotovine je po blagajnah, imamo nepremičnine, ki jih lahko prodamo,« je dejal. Prav tega pa se v sindikatu bojijo, je dejal Rožič.

Zadružniki po navedbah TV Slovenije krivdo za stanje v družbi pripisujejo napačnim poslovnim odločitvam prejšnjega direktorja Marjana Kržiča oziroma odločitvam za prevzem Mercatorjevih trgovin, Mercator Tehnike in Mercator Pohištva, je povedal podpredsednik KGZ Krpan Vincenc Otoničar.

Medtem pa Finance pišejo, da zaposleni v KGZ Krpan po nekaterih informacijah množično prinašajo odpovedi, saj je zanje ob tem, da ni verjetnosti, da bi družba v prisilni poravnavi lahko izplačala plače, bolje, da dajo odpoved in bodo lahko prej dobili denar na zavodu za zaposlovanje. »A to ni rešitev,« je prepričan Rožič, ki verjame, da bo sodišče presodilo, da družba ne more v prisilno poravnavo, temveč da je zrela za stečaj.

Več iz rubrike