Kdo je Slovenec, ki ima 41 jaht?

Je ustanovitelj podjetja, ki na leto ustvari dve milijardi evrov prometa in zaposluje 8000 ljudi. 
Fotografija: Branko Roglić, ustanovitelj in lastnik Orbica.
Branko Roglić, ustanovitelj in lastnik Orbica.

 Branko Roglić je ustanovitelj Orbica, vodilnega evropskega distributerja blagovnih znamk s področja široke potrošnje in kozmetike.  Rojen je v Makarski, diplomiral pa je v Splitu. Leta 1987 leta je z nemškim partnerjem v Švici ustanovil podjetje Orbico, leto kasneje pa ustanovil še podjetje v Ljubljani. Danes je sedež korporacije, ki zaposluje 8000 ljudi, v Zagrebu, njihov skupni promet bo presegel dve milijardi evrov. Roglić ima tudi slovensko državljanstvo. Trenutno končuje svoje biografijo, ki jo piše sam. Včeraj je prišel v Ljubljano na povabili podjetniškega kluba SBC, kjer je govoril o tem, kaj podjetništvo v resnici je. »Podjetništvo niso avioni in jahte ampak skrb za ljudi. Podjetniki morajo skrbeti za to, da njihovi ljudje dobijo plače, da njihovi otroci jedo, hodijo v šole, kupijo potrebščine in igrače. Ko pride kriza, podjetnik ve, da je edina njegova naloga, da poskrbeti za svoje ljudi.« In to po besedah najuspešnejšega hrvaško-slovenskega podjetnika pomeni edini način, da podjetje lahko predate svojim vnukom. »Brez občutka varnosti ljudje ne bodo dobro delali, podjetje, kjer ljudje ne delajo dobro, pa ne more biti konkurenčno. Tako preprosto je.«
 
 Roglić je velik ljubitelj umetnosti. Zbira dela slikarjev, kiparjev in drugih umetnikov.
 
V lasti ima 41 jaht, no, ima jih njegovo podjetje, ki oddaja jahte. Nikoli ni bil na nobeni od njih, žena jih nikoli niti ni videla. »Če ste na jahti, a ne pijete viskija, nimate tam kaj početi. Jaz moram vedno kaj početi, na jahti mi je dolgčas.« Roglić sicer ribari, a ribiška čolna je kupil rabljena. 10 odstotkov dobička vsako leto izplača zaposlenim in menedžerjem, ostalo reinvestira. 
V delniške družbe ne verjame, pravi, da je »delniška družba kot socializem, a socalizma se čuvajte.«

 Več o Branku Rogliću, tudi o tem, zakaj je vodenje podjetja prepustil slovencu Juretu Tršanu in ne svojima sinovoma, v eni izmed naslednjih številk tiskane izdaje Sveta kapitala. 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Stotisoče ljudi že načrtuje obisk Italije, tudi državljani ostajajo doma

Za zdaj mednarodni turizem ni le nemogoč, ljudje v Italiji ne morejo potovati niti med regijami. Od 3. junija bo vse drugače.

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

Komentarji: