Kdo bo svetovni prvak v nogometu? Nemci?

Švicarska banka UBS napoveduje, da si bodo Nemci čez dober mesec v Rusiji pokorili nogometni svet.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Vsake štiri leta svet zajame nogomenta evforija, v katero se s svojimi napovedmi tradicionalno vmešajo tudi ekonomisti. Analitki v banki UBS so tako ocenili, da ima največ možnosti za zmago na svetovnem prvenstvu v nogometu Nemčija.

Pokal namenjen svetovnim prvakom je v kar 24 odstotkih 10.000 simulacij romal v roke nemškega kapetana. Nekoliko manjše, a še vedno izredno dobre možnosti, v švicarski banki pripisujejo Brazilcem in Špancem, ki so izšli kot zmagovalci v 19,8 in 16,1 odstotka primerih. Sledijo Anglija (8,5 odstotka), Francija (7,3 odstotka), Belgija (5,3 odstotka) in Argentina (4,9 odstotka)

"Pred Nemčijo in Brazilijo je lažji začetek prvenstva, medtem ko Španci v prvi tekmi igrajo z aktualnimi evropskimi prvaki Portugalci," je v poročilu, ki temelji na ekonometričnih modelih, zapisal Michael Bollinger, vodja alokacije sredstev v razvijajočih se gospodarstvih pri UBS. Španija in Brazilija imata tudi zatem potencialno težji razpored, saj obstaja velika verjetnost, da se bosta pomerili z Anglijo in Argentino, katere možnosti so močno odvisne od forme najboljšega igralca na svetu Lionela Messija.

Kdo ima najmanjše možnosti? Panami, Egiptu, Kostariki, Tuniziji in Savdski Arabiji pri UBS pripisujejo 0,0 odstotka možnosti za končno zmago. Zgolj malenkost bolj optimistični pa so bili ekonometrični modeli pri napovedi uvrstitve Islandije. Kljub homogeni in borbeni ekipi, ki je navdušila na preteklem evropskem prvenstvu in močni podpori iz tribun, naj bi imeli Islandci za končno zmago le 0,2 odstotka možnosti. Morda presenetljivo imajo enake možnosti za zmago tudi Hrvati, ki imajo z navezo Rakitič - Modrič verjetno eno močnejših veznih vrst na prvenstvu. Več možnosti od hrvaške naj bi imele med drugimi denimo reprezentance Peruja, Nigerije in celo Irana (0,4 odstotka).

Več iz rubrike