Kdo bo pripravil slovenski paviljon v Dubaju na razstavi Expo 2020?

Javno naročilo za projektiranje in postavitev slovenskega paviljona za svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju je zunaj.
Fotografija: Expo 2020 Render: Magnet Design
Odpri galerijo
Expo 2020 Render: Magnet Design

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je objavilo javno naročilo za projektiranje in postavitev slovenskega paviljona na Expo 2020 v Dubaju v vrednosti do 2.490.000 evrov. Potencialni izvajalci morajo ponudbe poslati najkasneje do 8. julija 2019 do 13. ure.
Slovenija na Expo 2020 v Dubaju Render: Magnet Design
Slovenija na Expo 2020 v Dubaju Render: Magnet Design

Slovenija bo na svetovni razstavi, ki se bo odvijala od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, sodelovala v sklopu trajnosti, ki poudarja spoštljiv in z našim planetom uravnotežen način življenja, svojo vizijo slednjega pa bo predstavila v lastnem paviljonu na zemljišču velikosti 1.550 kvadratnih metrov. MGRT je aprila letos že izbiralo idejno zasnovo slovenske predstavitve in paviljona, izbrani izvajalec pa bo moral zdaj projektiranje in postavitev slovenskega paviljona izvesti v skladu z izbrano idejno zasnovo.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila z naslovom »SLOVENIA - Green Smart Experience«. Izbrana idejna rešitev za paviljon predstavlja Slovenijo kot trajnostno, sodobno in kreativno državo s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.
 
Namen slovenske udeležbe na največji mednarodni razstavi, kjer organizatorji pričakujejo kar 25 milijonov obiskovalcev, od tega kar 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav, je zato pripraviti kakovostno podlago slovenskemu gospodarstvu za uspešen nastop na trgih zalivskih držav kot tudi na globalnih trgih. »Slovenijo želimo predstaviti predvsem z vidika ustvarjanja trajnostnih, inovativnih izdelkov in storitev, ki so prebojne na svetovnem nivoju,« so še sporočili z ministrstva.

»Dubaj oziroma Združeni arabski emirati so pomembno stičišče inovativnih, visokotehnoloških proizvodov in storitev, kjer se srečuje celoten svet. Slovenija lahko tu pomembno sodeluje z visoko kvalitetnimi nišnimi produkti visoke dodane vrednosti, pa tudi z drugimi produkti in storitvami. Mednarodna razstava bo slovenskemu gospodarstvu pomagala pri širitvi na nove globalne trge in pri poglabljanju gospodarskih aktivnosti na že obstoječih zunanjih trgih,« še verjamejo na minirtrstvu.

Slovenija se bo s predstavitvijo na razstavi Expo 2020 lahko pozicionirala kot aktivna in angažirana država, ki na področju trajnostnega razvoja ustvarja rešitve na več področjih svojega dela: od trajnostnih rešitev v gospodarstvu in turizmu do trajnostnih rešitev na področju varovanja narave, razvoja znanosti, športa in kulture.

Več iz rubrike