Predstavitvena informacija

Kaviar in šampanjec Ruska dača – edinstvena harmonija

Čudovito obnovljena primestna vila Ruska dača, ki je kulturni spomenik, je hiša tisočerih zgodb. Že sama po sebi je močna, izjemno zanimiva zgodba. Arhitekturno edina v širši regiji osrednje Evrope, v notranjosti in opremi pa verjetno najbolj avtentičen in ohranjen prikaz slovenskega meščanskega življenja z začetka 20. stoletja.
Fotografija: Kaviar in šampanjec FOTO: Ruska dača
Odpri galerijo
Kaviar in šampanjec FOTO: Ruska dača

Znamko Ruska dača odlikujejo zgolj skrbno izbrane, butične storitve, kot je možnost najema limuzine Rolls Royce ali potovanja v manjših skupinah v kraje, ki navdihujejo ljubitelje drugačnosti. Tudi najem vile za nočitve je namenjen le enemu najemniku za največ šest oseb. Butičnost je značilnost tudi njihove kulinarične linije.

Spoznajte kaviar
Ob omembi ruske kuhinje in njenih posebnosti je ena prvih jedi, ki nam pride na misel, kaviar. Verjetno zato, ker je v 19. stoletju našel pot na mize premožnih Evropejcev prav iz Rusije, četudi so to specialiteto poznali že stari Grki in Rimljani.

Slovenci (še) nimamo kaviarja na jedilniku
Slovenci nismo poznavalci kaviarja in ta se redko znajde v ponudbi hotelirjev, lastnikov restavracij ali catering storitev. Serviranje zahteva nekoliko več pozornosti in skrbi glede ohranjanja temperature in za nas je to očitno dovolj, da ga še nismo »posvojili«.

Kaviar Ruska dača FOTO: Ruska dača
Kaviar Ruska dača FOTO: Ruska dača

Pravi kaviar je iz rib družine jesetrov
Pravi kaviar – tisti, ki se tudi uradno sme tako imenovati – pridobivajo iz rib družine jesetrov. V Ruski dači so za kulinarično doživetje izbrali kaviar ruskega jesetra, ki velja za najbolj tradicionalnega med vrhunskimi kaviarji, med poznavalci pa za enega najbolj cenjenih. Je pravi in tudi prvi kaviar slovenske blagovne znamke. Za Rusko dačo ga pripravlja priznani italijanski proizvajalec Caviar Giaveri.

Kaviar in blini FOTO: Ruska dača
Kaviar in blini FOTO: Ruska dača

Kaviar je najbolje jesti na opečenem kruhu z maslom. Po ruski tradiciji pa so podlaga zanj topli blini, majhne debele palačinke. Nanje gre nekaj crème fraîche, nato pa dobro ohlajen kaviar. 


Serviranje kaviarja FOTO: Ruska dača
Serviranje kaviarja FOTO: Ruska dača

Samo s posebnimi žličkami in pravo temperaturo
Kaviar Ruska dača se v ustih skoraj raztopi in obstaja pravi obred, kako ga pravilno postaviti na mizo. Čeprav je zaradi nasoljenosti precej obstojna jed, pa okus hitro pokvari stik s kovino. Zato so temu namenjene posebne žličke, narejene iz lesa, kosti, v najbolj prestižni izvedbi pa iz biserne matice. Pokrito, stekleno ali porcelansko posodo s kaviarjem obdaja še zunanja, v kateri je led. Dodati je treba le še biserovinasto žličko in kozarec šampanjca, pa je carska pojedina pripravljena. 

Ni vsako peneče se vino šampanjec
Šampanjec Ruska dača FOTO: Ruska dača
Šampanjec Ruska dača FOTO: Ruska dača

Šampanjec je najboljše in najslavnejše peneče se vino na svetu. Prihaja iz Šampanje, najbolj prepoznavne vinorodne pokrajine na svetu za peneča se vina. Samo peneča se vina iz te francoske regije, ki so pripravljena zgolj in samo na tradicionalni, šampanjski način, se lahko imenujejo šampanjec. 

Šampanjec Ruska dača prihaja iz odličnih vinogradov z oznako premier cru – prva lega – hiše Vilmart & Cie, s pobočij vasi Rilly la Montagne v Šampanji.

V hiši Vilmart & Cie, ki spada med tiste s prestižnim statusom Récoltant Manipulant, šampanjec pridelujejo že od leta 1890, ko so bili zasebni pridelovalci precej bolj redki, kot so danes. Laurent Champs, sedanji lastnik, predstavlja že peto generacijo. V enciklopediji World of Champagne and Sparkling Wines je avtor Tom Stevenson, svetovna avtoriteta za šampanjce, hiši Vilmart & Cie dodelil 90 točk od 100 in jih označil kot dobro vrednost, v enciklopediji pa jim je namenil celo stran. Hiša nosi certifikat trajnostne pridelave.

Pravi šampanjec je dovoljeno piti ves dan
Pravi šampanjec je dovoljeno piti ves dan – od sedmih zjutraj do enih ponoči. To je privilegij najbolj ugledne pijače na svetu. Po pravem šampanjcu, pridelanem po šampanjski metodi z edinstvenim sortnim sestavom, iz modrega pinota, pinota meunier in chardonnayja, tudi ni glavobolov. Chardonnay poskrbi za fineso, modri pinot za strukturo, pinot meunier za sadnost. Grozdje mora biti potrgano ročno.  

Prvi šampanjec slovenske blagovne znamke
Šampanjec Ruska dača Vilmart & Cie Grand Cellier je prva domača blagovna znamka šampanjca v Sloveniji. K izboru so povabili poznavalca Roberta Gorjaka in se osredotočili na smer, ki najbolj odraža odličnost in prefinjen karakter Ruske dače. Med več vzorci so izbrali tistega, ki je ponudil odlično kakovost, najboljše ujemanje s kaviarjem, primerno ceno in njemu lastno osebnost. Šampanjec Ruska dača Vilmart & Cie Grand Cellier ponudi vse to. 

Vino Grand Cellier avtorji opisujejo kot »drzno eleganco«. 
Šampanjec Ruska dača navduši s polnim telesom in izjemno barvo, skupaj s kaviarjem Ruske dače pa ustvarita edinstveno harmonijo okusa. Za uživanje z vsemi čutili.

www.ruska-daca.si

FOTO: Ruska dača
FOTO: Ruska dača


»Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!«

Več iz rubrike