Katere novosti bodo banke predstavile v novem letu

Prihodnje leto bo več novosti na področju plačil, ki bodo poslale gotovino na pot v zgodovino. Finančne transakcije se nezadržno selijo na pametne telefone, po ocenah naj bi se njihova vrednost vsako leto povečala za 35 odstotkov.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Konec novembra je Société Général podpisala pogodbo o sodelovanju z ameriškim tehnološkim velikanom Apple, sporazum o sodelovanju omogoča, da bodo lahko komitenti te banke uporabljali mobilno denarnico Apple Pay. »To na naše načrte ne bo vplivalo, saj ta sistem za komitente njene hčerinske banke pri nas zaradi tehničnih ovir ni dostopen. Storitev prave mobilne denarnice pa kljub temu prihaja tudi na slovenski bančni trg, tiste, ki so jih ponudniki predstavljali doslej, so namreč delovale po sistemu predplačništva. To pomeni, da je uporabnik moral sredstva vanje najprej posebej naložiti. V začetku prihodnjega leta bodo nekatere banke omogočile plačilo s karticami prek mobilnega telefona in POS-terminalov, dinamika uvajanja storitve plačevanja s plačilnimi karticami prek mobilnih telefonov bo odvisna od posameznih bank, v zadnjem kvartalu naslednjega leta pa sledi zagon sistema takojšnjih plačil,« napoveduje direktor Bankarta Aleksander Kurtevski. Plačilnih kartic torej ne bo treba imeti več v fizični obliki, pač pa bodo imetniki z njimi lahko razpolagali v obliki aplikacije na pametnem telefonu. Banki Intesa bodo sledili predvidoma februarja z NLB Pay (mobilno denarnico) tudi v NLB.

Kaj pa, če se bo mobilni telefon pokvaril oziroma nam ga bodo ukradli? »Če telefon »umre« oziroma ne deluje, plačevanje z njim seveda ni mogoče, kartico pa seveda še vedno lahko nosimo v denarnici. V primeru kraje pa je ravnanje podobno kot v primeru kraje kartice in seveda posledično tudi ukrepanje (blokada naprave),« dodaja Kurtevski.

Druga novost so brezstični bankomati

Tehnološke spremembe se dogajajo tudi na področju bankomatne mreže. NLB tako napoveduje uvedbo dviga gotovine in preverjanja stanja na brezstičnih bankomatih. Testno so novost nedavno že uvedli na treh bankomatih, v prihodnjih mesecih pa bodo njihovo število povečali na 250 po vsej Sloveniji. Brezstičen bo tako skoraj vsak drugi bankomat banke, končni cilj pa je, da bo dvig gotovine mogoč kar z mobilnim telefonom, ki podpira tehnologijo NFC.

Kako pa bo bankomat deloval? Ob vsaki transakciji bo zahtevan vnos PIN-številke, torej enako kot pri fizični kartici. Spremeni se samo način iniciacije transakcije; namesto da bi vanj vstavili kartico, bomo nanj prislonili telefon.

Sredi leta pridejo še takojšnja plačila

Sistem takojšnjih plačil so minuli mesec uvedli v Italiji, v Veliki Britaniji deluje že okoli deset let, uporabljajo pa ga med drugim v ZDA, Avstraliji, na Tajskem, Danskem, Švedskem, v Švici, Španiji in na Poljskem, kjer se sistem tako imenovanih instant plačil uporablja predvsem pri poslovanju med fizičnimi osebami. Tako bo, kot rečeno, v začetku tudi pri nas. Plačevanje v okviru projekta takojšnjih plačil bo uporabnikom na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Takojšnja plačila bodo mogoča tudi prek aplikacije na mobilnem telefonu. Če zdaj plačilo izvedemo med vikendom, vemo, da bo denar šel na pot do prejemnika šele v ponedeljek. S takojšnjimi plačili pa bomo lahko izvrševali in prejemali kreditna plačila v evrih v roku nekaj sekund, kadarkoli, tudi prek svojega pametnega telefona, z uporabo svojega računa pri banki ali drugem ponudniku plačilnih storitev. Takojšnja oziroma instant plačila so prva prava alternativa gotovini, vplivala pa bodo tudi na plačilne navade s karticami. V desetih letih naj bi delež kartičnih plačil s 40 odstotkov zaradi instant plačil padel na dobrih 11 odstotkov. Še dve leti prej naj bi bila instant plačila pomembnejša od kartičnih, napoveduje analiza Icon Solutions.

Več iz rubrike