Katera slovenska regija je regija zdravja?

Slovenija slovi kot zelena država, katere krovna znamka je SLOVENIA GREEN, med panogami pa cvetijo velnes, ponudba ekološko pridelane hrane, zdravstveni turizem, raznovrstne trajnostne politike in kakovostna voda. Katera regija pa postaja regija zdravja?
Fotografija: Prekmurje postaja regija zdravja. Foto Delo
Odpri galerijo
Prekmurje postaja regija zdravja. Foto Delo

V Razvojnem centru Murska Sobota (RCMS) se že pripravljajo strateški razvojni dokumenti, s katerimi bodo pomursko regijo poenotili in začrtali skupno sodelovanje. Graditi si želijo predvsem na viziji, da je Pomurje regija zdravja. Iz te temeljne vrednote sledi pridelava zdrave hrane, na katero se lahko osredotoči celotna živilskopredelovalna industrija.

Prepričani so, da lahko podjetja z ekološko pridelano hrano dosegajo višje dodane vrednosti kot konvencionalno kmetijstvo. Prav tako so v regiji prisotna termalna zdravilišča in s tem povezane zdravstvene storitve in velnes. Prizadevajo si vzpostaviti regijski naravni parka Mura, ki bi bil velik potencial za razvoj aktivnega, športno-rekreativnega in naravoslovnega turizma.

Ključna razvojna priložnost in niša v Pomurju je torej zdravju prijazna ponudba. Osnovna ideja je združiti podjetnike, da bi Pomurje postalo »regija zdravja«, ki bi povezovala gospodarske dejavnosti v celoto.

Prav to razvojno priložnost so začrtali kot nujno, saj so zdravju prijazne storitve v močnem vzponu.


 
Kljub temu, da demografski podatki in gospodarski kazalniki o Prekmurju redko orišejo zavidljivo podobo te pokrajine, se tam pišejo uspešne podjetniške zgodbe in domačini vsak dan bolj vedo, kako izkoristiti dano pokrajino.
 

Več o Prekmurju preberite v članku Sto let slabih kazalnikov in dobre volje.

 

Več iz rubrike