Katastrofa: Računi za elektriko se bodo zvišali za 80 %

V Veliki Britaniji bodo nekateri odklapljali elektriko, ker se bojijo bankrota. Nam tak črn scenarij preti tudi pri nas?
Fotografija: Letošnjo zimo se bliža katastrofa, saj naraščajoči računi za energijo lahko povzročijo resno škodo družinam po vsej Veliki Britaniji. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Letošnjo zimo se bliža katastrofa, saj naraščajoči računi za energijo lahko povzročijo resno škodo družinam po vsej Veliki Britaniji. FOTO: Delo

Britanski energetski regulator je v petek napovedal, da bo zvišal glavno zgornjo mejo za račune potrošnikov za energijo s 1.971 funtov na leto na povprečnih 3.549 funtov (4.197 dolarjev), medtem ko javnost, strokovna in laična, poziva vlado k reševanju krize življenjskih stroškov.

Zgornja meja cen omejuje standardni znesek, ki ga lahko dobavitelji energije zaračunajo gospodinjskim odjemalcem za skupni račun za elektriko in plin v Angliji, na Škotskem in v Walesu, vendar ga Ofgem med letom preračuna, da bi upošteval veleprodajne tržne cene in druge stroške industrije.

Nova zgornja meja bo veljala od 1. oktobra do konca leta, nato pa se bo predvidoma še zvišala.

Vlada je pod pritiskom, da napove večjo podporo gospodinjstvom in obsežen načrt za nadzor industrije oskrbe z energijo v času krize.

Vendar so kandidati za novega predsednika vlade dejali, da je treba s celovito strategijo počakati do volitev voditeljev, ki bodo 5. septembra.

Katastrofa

Julija je vlada napovedala, da bo od oktobra dalje vsem gospodinjstvom v šestih mesecih izplačevala 400 funtov za pomoč pri plačevanju računov, dodatnih 650 funtov v enkratnem znesku pa bo prejelo 8 milijonov ranljivih gospodinjstev. Nekateri dobavitelji so prav tako napovedali pakete pomoči za določene odjemalce.

Vendar je bilo to deležno številnih kritik, da se ne lotevajo reševanja problema, ki se po obsegu vpliva na prebivalstvo primerja s pandemijo Covid-19 in finančno krizo iz leta 2008.

"Letošnjo zimo se bliža katastrofa, saj naraščajoči računi za energijo lahko povzročijo resno fizično in finančno škodo družinam po vsej Veliki Britaniji," je pred napovedjo dejal Jonny Marshall, višji ekonomist v analitičnem centru Resolution Foundation.

"Na tisoče ljudi je na poti k temu, da se jim energija popolnoma odklopi, milijoni pa ne bodo mogli plačevati računov in se jim bodo nakopičili neobvladljivi dolgovi."

Obstajajo tudi pomisleki glede učinka na britanska podjetja, ki niso zaščitena z zgornjo mejo in jih lahko prizadene zmanjšanje kupne moči potrošnikov.

Volitve

Politiki, svetovalna podjetja in dobavitelji so predlagali več strategij za reševanje krize, vendar zaradi volitev vodstva Združenega kraljestva, ki so v teku, kljub grozečemu povečanju računov ni bilo objavljenih nobenih novih političnih napovedi.

Kandidata Liz Truss in Rishi Sunak sta govorila o potrebi po dodatni podpori gospodinjstvom in podjetjem, vendar sta dejala, da do izvolitve novega predsednika vlade 5. septembra ne bosta sprejela nobene odločitve.

Sunak je v četrtek zvečer na predstavitvi voditeljev dejal, da bo zagotovil dodatno "neposredno finančno podporo" ranljivim skupinam.

Trussova, ki je trenutno favoritka za zmago, je ponovila prejšnje pripombe, da želi z znižanjem davkov zmanjšati pritisk na gospodinjstva, razveljaviti nedavno povišanje davka na nacionalno zavarovanje in ukiniti dajatev na račune za zeleno energijo.

Več iz rubrike