Katarci tedensko porabijo 500 milijonov dolarjev v pripravah za SP 2022

Katar, ki bo leta 2022 gostil nogometno svetovno prvenstvo, je danes v Dohi postregel z nekaterimi izjemno visokimi zneski, ki jih ta država namenja za organizacijo SP 2022. Katarski finančni minister Ali Shareef Al-Emadi je dejal, da na teden porabijo skoraj 500 milijonov dolarjev za večje infrastrukturne projekte.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

"Porabljamo blizu 500 milijonov dolarjev na teden za delo na večjih projektih. In to se bo nadaljevalo še tri do štiri leta, vse v želji, da izpolnimo svoje cilje in državo res pripravimo na SP 2022," je dejal minister.

Končni znesek tega z nafto bogatega emirata za pripravo na SP bo več kot 200 milijard dolarjev (178 milijard evrov). Kot je pojasnil minister, to ne bo pokrilo le stadionov, temveč druge drage projekte, kot so ceste, železnice, pristanišča, novo letališče in bolnišnice.

"Res si želimo vse pravočasno pripraviti. Nočemo, da bi še barvali, ko bodo ljudje že prišli na prvenstvo," je dodal Emadi.

Na vprašanje, ali bo to tako najdražje SP doslej, pa je minister odgovoril nikalno. "Vlagamo 200 milijard dolarjev v infrastrukturo ... Če govorimo le o SP, ne bo najdražje," je poudaril minister.

Emadi, ta je govoril skupini mednarodnih novinarjev, ki jih je povabila katarska vlada, pravi, da je denar za SP zavarovan, da ga ne bodo manjšali, čeprav cene nafte na trgu nihajo in tako tudi Katar uvaja omejitve.

Lani je imel Katar približno 12 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja, kar se je zgodilo prvič v 15 letih. Za letos je predviden primanjkljaj 7,7 milijarde dolarjev.

Več iz rubrike