Katar zapušča Organizacijo držav izvoznic nafte

Odločitev o odhodu Katarja iz članstva Opeca bo začela veljati 1. januarja 2019, je pojasnil minister za energijo Saad al Kabi.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Katar bo prihodnji mesec zapustil Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec), je sporočil novi katarski minister za energijo Saad al Kabi. Odločitev o odhodu so organizaciji že sporočili, je še povedal.

Odločitev o odhodu Katarja iz članstva Opeca bo začela veljati 1. januarja 2019, je pojasnil minister Kabi.

Povedal je, da bo Katar sicer še naprej črpal nafto, a se bo po novem posvetil predvsem črpanju plina. Katar je sicer največji izvoznik utekočinjenega plina na svetu.

»Nimamo veliko potenciala v nafti. Smo realistični. Naša prihodnost je plin,« je dejal Kabi.

Organizacija Opec je mednarodno interesno združenje najpomembnejših izvoznic nafte, ki je bilo ustanovljeno leta 1960 v Bagdadu. Trenutno ima 15 članic; Katar je član od leta 1961.

Katar ni prva država, ki se je odločila za izstop iz Opeca. Leta 1994 je organizacijo npr. zapustil Gabon, ki pa se je potem leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 pa je Opec zapustila Indonezija.

Katar se je junija lani zapletel v spor s Savdsko Arabijo, glavno izvoznico nafte, ki je nato dosegla gospodarsko blokado te zalivske države.

Več iz te teme:

Več iz rubrike