Katalonija pred volitvami

Danes naj bi bilo jasno, kaj čaka priprte in pobegle katalonske voditelje, jutri začetek predvolilne kampanje v Kataloniji.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Vsi čakajo na volitve, ki so skrajno resna stvar; in vendar bi se volitve 21. decembra v Kataloniji lahko sprevrgle v farso.

Vnaprejšnje bojazni, da glasovanje ne bo pošteno, je veliko, kakor je tudi umestno predvolilno pričakovati, da se bo na obeh straneh do skrajnosti krepila propagandna vojna. Med tem je videti, da je podpora katalonskim independentistom in unionistom precej enakomerno porazdeljena. 

V petek so bili na vrhovnem sodišču v Madridu zaslišani osmerica odstavljenih in že več tednov priprtih katalonskih ministrov ter oba voditelja civilnodružbenih organizacij, Katalonske narodne skupščine (ANC) in Òmnium Cultural. Preden je bila težko pričakovana odločitev sodnika Pabla Llanere, ali bo priprte za visoko varščino izpustil na prostost, preložena na (najprej) danes, je katalonski predsednik Carles Puigdemont kolegom iz bruseljskega eksila po twitterju sporočil, naj »naredijo vse, kar je potrebno«, da bodo izpuščeni, saj jih zunaj čaka »veliko dela«. »Morate iz zapora, kjer tako in tako sploh ne bi smeli biti.«

‘Zunaj’ se jutri uradno začenja predvolilna kampanja, že danes pa je po napovedih pričakovati tudi nov premik v Bruslju. Belgijski sodnik naj bi sprejel odločitev, ali bo, kot zahteva Madrid, poslal prebeglo katalonsko politično peterico nazaj v Španijo ali ne, oziroma se utegne zgoditi, da bo za Puigdemonta in njegove nekdanje ministre zahteval vnovično zaslišanje.

Več iz rubrike