Kako, kam in zakaj potujejo Slovenci?

Koliko Slovencev si lahko privošči potovanje? Je Hrvaška še vedno top destinacija? Kaj je glavni razlog za odhod na določeno destinacijo? Se odpravimo z avtom ali letalom? Koliko dni ostane večina Slovencev na dopustu?
Fotografija: Na večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) so se odpravili z osebnimi vozili, na drugem mestu so bila letala (šest odstotkov) in na tretjem avtobus (pet odstotkov). Reuters
Odpri galerijo
Na večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) so se odpravili z osebnimi vozili, na drugem mestu so bila letala (šest odstotkov) in na tretjem avtobus (pet odstotkov). Reuters

Lani je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1,22 milijona ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije. Skupaj so se odpravili na okoli 4,57 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot v letu pred tem. Najbolj priljubljena destinacija zasebnih potovanj med prebivalci Slovenije ostaja Hrvaška.


Na ravni statističnih regij je bilo največ gospodinjstev, ki so si lahko privoščila počitnice, v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov).

Pri večini zasebnih potovanj (84 odstotkih) je bil glavni razlog odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava. Največ zasebnih potovanj so lani prebivalci Slovenije opravili v juliju in avgustu, v obeh po 18 odstotkov.

Na večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) so se odpravili z osebnimi vozili, na drugem mestu so bila letala (šest odstotkov) in na tretjem avtobus (pet odstotkov).

Hrvaška je bila lani ciljna država za 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Vendar pa se je delež potovanj na Hrvaško v zadnjih 20 letih zmanjšal za približno deset odstotnih točk.

Med destinacijami so sledile Italija (sedem odstotkov zasebnih potovanj), Avstrija (šest odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (pet odstotkov).

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve).

Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista; in sicer v Sloveniji 40 evrov, v tujini pa 53 evrov. Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan, in sicer 90 evrov.

Več iz rubrike