Predstavitvena informacija

Kako dobro poznate svojega poslovnega partnerja?

Zdrava rast podjetja in poslovanja je tesno povezana s pridobivanjem novih kupcev in poslovnih partnerjev.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Podjetniki se takšnih novih poslovnih sodelovanj veselijo, a poznamo številne primere, ko se veselje hitro konča, saj se izkaže, da novi poslovni partner le ni tako zanesljiv. Zato se izkušeni podjetniki še pred dobavo ali podpisom pogodbe pozanimajo, s kom imajo opravka.

Kako do informacij?

Načinov, kako bolje spoznati novega poslovnega partnerja, s katerim se pogovarjate o sklenitvi posla, je več. Nekateri poslovneži se zanašajo na svojo intuicijo, spet drugi se o novem partnerju pozanimajo v svojem poslovnem krogu. Zagotovo so najbolj relevantni uradni podatki o poslovanju. Slovenska zakonodaja namreč omogoča brezplačno pridobitev določenih informacij o poslovnih subjektih. Odličen za to je AJPES, ki je tudi primarni in uradni vir poslovnih podatkov. Na njihovem prenovljenem portalu lahko uporabniki dostopajo do bilančnih, registrskih in drugih podatkov ter objav. Seveda pa je za njihovo interpretacijo in podrobnejšo analizo vseeno potrebno nekaj več.

Radi bi izvedeli več

Tisto »nekaj več« je informacija o boniteti poslovnega subjekta, zato pri AJPES vsem, ki želite zmanjšati tveganje pri poslovanju, svetujejo uporabo teh informacij. S poznavanjem bonitetne ocene AJPES se lahko izognete poslovanju s slabim poslovnim partnerjem. Pridobitev bonitetnih ocen je preprosta, saj so te na voljo tudi v spletni aplikaciji eS.BON.

Zakaj izbrati bonitetne ocene AJPES?

Na podlagi dolgoletnih izkušenj z bonitetnim ocenjevanjem podjetij so razvili model S.BON AJPES, ki upošteva evropsko uredbo in mednarodne standarde, ki veljajo za bonitetne agencije. Bonitetne ocene so neposredno vzporejene z ocenami mednarodno uveljavljenih bonitetnih hiš Moody's, Standard & Poor's in Fitch.

Bonitetna ocena SB izraža verjetnost neplačila (stečaj, prisilna poravnava ali likvidacija) v enem letu po izdelavi računovodskih izkazov poslovnega subjekta. Je skupek vseh pomembnih podatkov za ocenitev kreditne sposobnosti, vključuje informacije o premoženjskem in finančnem položaju podjetja, kratkoročni plačilni sposobnosti, morebitnih blokadah računov in drugem. Bonitetna ocena je izražena z razredi med SB1 in SB10, pri čemer podjetje, uvrščeno v SB10, predstavlja največje tveganje pri poslovanju. Podjetja z oceno SB1 pa so najbolj zanesljivi poslovni partnerji.

Bonitetne ocene se dnevno osvežujejo z upoštevanjem podatkov o plačilni sposobnosti, podatkov iz revidiranih poročil in revizorjevega mnenja ter insolvenčnih dogodkov, zato omogočajo tekoče in zanesljivo zaznavanje sprememb v poslovanju. AJPES v skladu s svojim kodeksom zagotavlja pregledovanje bonitetnih ocen, nadzor posodabljanja podatkov, skrb za neoporečnost postopkov ocenjevanja in enako obravnavo vseh ocenjevanih poslovnih subjektov. O vseh izjemah in spremembah bonitetnih ocen odloča Bonitetni odbor AJPES.

Ker je obvladovanje tveganj ključni moto vsakega poslovneža, ravno redno preverjanje bonitetnih ocen poslovnih partnerjev zagotavlja varnejše poslovanje in boljše poslovne odločitve. »Odločajte se modro,« svetujejo pri AJPES.

Več iz rubrike

Komentarji: