Predstavitvena informacija

Kako bo vaš šolar uspešnejši, ne da bi moral eno samo minuto dlje presedeti pred knjigami

Najboljše odločitve niso nujno povezane z denarjem, skoraj vedno pa so z znanjem. To velja tudi pri zasnovi novogradnje.
Fotografija: Naravna svetloba vzpodbuja otrokov razvoj, veča ustvarjalnost in mu podarja radost. FOTO: Velux
Naravna svetloba vzpodbuja otrokov razvoj, veča ustvarjalnost in mu podarja radost. FOTO: Velux

Sodobne tehnologije danes omogočajo izvedbo nekdaj nepredstavljivih gradbenih detajlov in oblikovanje izjemnih bivalnih prostorov, a odločitev, kakšna bo zasnova doma, je še vedno v rokah ljudi. Če vemo, kaj potrebujemo za zdravo bivanje, lahko ustvarimo idealen dom, če ne, bomo slej ko prej plačali za napake – morda mi, morda naši otroci.

Najboljše učne rezultate so dosegali učenci, ki so se učili v prostorih, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni. FOTO: Velux
Najboljše učne rezultate so dosegali učenci, ki so se učili v prostorih, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni. FOTO: Velux

Raziskava organizacije Alberta Education je pokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. Na testiranju, na katerem je sodelovalo kar 30.000 mladostnikov, so najboljše rezultate dosegali učenci, ki so obiskovali pouk v učilnicah, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni. Ti so prejemali dnevno svetlobo s strani in zenitalno svetlobo od zgoraj. Njihov učni uspeh je bil do kar 20 odstotkov boljši pri branju in do 26 odstotkov boljši pri reševanju testov iz matematike. To je le ena od številnih raziskav, ki so dokazale, da je uspešnost dela in učenja povezana z naravno svetlobo. A čeprav vemo vse, se stanje na tem področju pravzaprav slabša. Kako to?

Težave sodobnih zaprtih prostorov
Skupaj z našimi otroki spadamo v generacijo, ki se je navadila živeti v zaprtih prostorih. Tako zelo smo si znali osmisliti bivanje znotraj, da nam je med štirimi zidovi prav lepo, čeprav je to dolgoročno slabo tako za naše mentalno kot fizično zdravje. V zaprtih prostorih v povprečju preživimo okoli 90 odstotkov svojega časa, kar je skoraj 22 ur na dan. Sodobno sedeče življenje spremlja omejena količina svežega zraka in dnevne svetlobe, kar negativno vpliva na razpoloženje, spanje in učinkovitost, v nezdravih zaprtih prostorih pa trpi tudi dihalni sistem.

Oglejte si kratek video, ki je v zgolj treh mesecih pritegnil k ogledu več kot 11 milijonov ljudi. Razkriva, kakšne težave prinaša bivanje v zaprtih prostorih in kako jih lahko preprečimo – lažja kot sprememba ustaljenih navad je namreč sprememba bivalnega okolja. Kako torej dobiti več naravne svetlobe v sobo, v kateri bo otrok preživel precej več svojega časa, kot ste ga vi v otroških letih?

FOTO: Velux
FOTO: Velux
Za več zdravja je treba v prostore spustiti več dnevne svetlobe in več svežega zraka. FOTO: Velux
Za več zdravja je treba v prostore spustiti več dnevne svetlobe in več svežega zraka. FOTO: Velux

Pravilno zasnovan prostor
Zamislite si, da stojite v otroški sobi in pogledate naravnost navzgor. Pozdravite peto steno v tem prostoru; odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči! Že malo sončnih žarkov, pogled v sinjemodro nebo in razgled na bujne zelene krošnje lahko naredijo ogromno razliko. Z več naravne svetlobe boste vzpodbudili otrokov razvoj, izboljšali njegovo učenje, povečali ustvarjalnost in mu podarili radost.Tukaj lahko izveste, kako zagotovite dovolj naravne svetlobe za prijetno bivanje in uspešno delo, v tej brošuri preberite, kako ustvariti najbolj kul prostor z zabavnimi in koristnimi dopolnitvami, na tej povezavi pa o pozicioniranju oken, ki po izmerah in dognanjih strokovnjakov daje kar največji učinek. 

Kolikor dlje je cilj, toliko več je napačnih poti, pravi pregovor. Zdaj ne veste le, kje in kaj je pravi cilj, ampak tudi, kako ga doseči. Tako malo je treba za tako pomembno razliko.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …