Kaj prinašajo Michelinove zvezdice za celoten kraj?

S pridobitvijo Michelinove zvezdice se gostincu odpre nov svet, hkrati pa takšno priznanje pozitivno vpliva na gospodarstvo celotnega okolja, je na strokovnem srečanju gostincev v Portorožu poudaril kuhar Emanuele Scarello iz sosednje Furlanije. Slovenskim gostincem pa je položil na srce, da je treba verjeti v lastno kakovost.
Fotografija: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Boris Šuligoj

Scarello je na novinarski konferenci, ki je potekala v okviru letošnjega, že desetega strokovnega srečanja gostincev, ki ga pripravlja sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS, pojasnil, da se s pridobitvijo slavne zvezdice odpreš drugačnemu svetu: "Postaneš mednaroden, predstaviš se drugačnemu tržišču."

To pa ima obenem velik vpliv na celoten teritorij. Scarello, sicer lastnik Agli Amici, ki ima dve Michelinovi zvezdici, je navedel primer, ko je po pridobitvi prve zvezdice v njihovi vasici Godia odprl B&B, in sicer izključno zavoljo gostov Agli Amici, pa dosega 90-odstotno zasedenost. Drug krajan pa npr. njegovi gostilni dobavlja lokalno pridelano zelenjavo.

Letošnjega srečanja se je udeležilo skupno kar pet "zvezdičnih" kuharjev. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Mate Matjaž se je pri tem vprašal o dodani vrednosti v panogi: "Mi govorimo, da si želimo petzvezdnični turizem. Mi govorimo, da si želimo petzvezdnična doživetja, ampak mislim, da potem moramo tudi nekaj narediti na tem področju, da dvignemo tudi petzvezdnična kulinarična doživetja."

Tudi Matjaž se je strinjal, da bi Michelinove zvezdice dvignile pomen tudi celotnemu kraju, kjer bi se nahajala takšna gostilna.

Slovenski gostinci imajo za to vse potrebno - tradicijo, avtohtonost in odlična živila, vendar tega še ne znamo povezati v zgodbe in se povezati znotraj kraja, je ocenil Matjaž.

Scarello je povedal, da sam ne more soditi, če si slovenski gostinci zaslužijo Michelinove zvezdice, zagotovo pa je pri nas veliko talentiranih in zagnanih mladih kuharjev. Recept za uspeh je po njegovem timsko delo, poleg tega pa "je treba verjeti".

Več iz rubrike