Kaj morate spremljati ta teden?

Nov teden prinaša precej zanimivih dogodkov na področju financ, gospodarstva in politike. Česa ne smete zamuditi, če želite ostati v koraku s časom?
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Čeprav se finančni trgi, gospodarstva in politiki v prvem tednu novega leta šele dobro prebujajo po prazničnem obdobju, nas vseeno čaka kar nekaj zanimivih in pomembnih dogodkov.

Cena nafte je denimo že v prvem trgovalnem dnevu posegla po 18-mesečnem vrhu, Donalda Trumpa bo ameriški kongres v petek uradno razglasil za zmagovalca predsedniških volitev, medtem ko naj bi evropska inflacija končno splezala nad odstotek – tako visoka ni bila že od leta 2013.

Politika

Danes bo na Brdu pri Kranju tradicionalni posvet slovenske diplomacije, ki ga pripravlja ministrstvo za zunanje zadeve. Prvi dan bosta imela nagovor predsednik republike Borut Pahor in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, v sredo premier Miro Cerar in malteški premier Joseph Muscat, v četrtek pa predsednik DZ Milan Brglez.

Donalda Trumpa bo ameriški kongres v petek uradno razglasil za zmagovalca predsedniških volitev.

Gospodarstvo

Evropski statistični urad Eurostat bo v sredo objavil podatke o decembrski inflaciji, ki naj bi presegla en odstotek. Cene življenjskih potrebščin v območju evra naj bi tako zrasle najhitreje od septembra leta 2013. ECB ima sicer mandat zagotavljanja inflacije v okolici, a pod dvema odstotkoma.

Indija bo objavila prve uradne preliminarne rezultate o gospodarski rasti za fiskalno leto, ki se bo končalo 31. marca 2017. Večina ekonomistov je za Wall Street Journal ocenila, da bo indijski BDP zrasel za okoli 6,5 odstotka, kar je 1,1 odstotne točke manj kot lani.

Finančni trgi

Trgi bodo cel teden osredotočeni na ceno nafte, ki je v prvem trgovalnem dnevu leta dosegla 18-mesečni vrh. Cena soda severnomorske nafte Brent, ki je v EU najbolj široko uporabljana, je narasla za dva odstotka na 58,36 dolarja.

Ameriška centralna banka (Fed) bo v sredo objavila zapisnik sestanka guvernerjev, ki bo odkril ozadje decembrske odločitve za zvišanje kratkoročnih obrestnih mer.

Dogodki

V četrtek ob 19. uri bo v Klubu Cankarjevega doma potekala razglasitev Delove osebnosti leta.

V nedeljo bo potekala podelitev filmskih nagrad Zlati Globus.

Več iz rubrike