Kaj je narobe s plačami v Sloveniji?

Prah okoli dviga minimalne plače se kar ne poleže, Revoz pa tudi za več kot minimalno težko dobi delavce, kaj je s plačami pri nas?
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Vladni predlog za zvišanje minimalne plače bi več deset tisoč prejemnikom minimalne plače mesečno neto plačo povečal za slabih deset evrov na 614 evrov. Medtem ko delodajalci tožijo, da bo dvig minimalne plače škodil gospodarstvu, ekonomist in kolumnist Sveta kapitala Jože P. Damijan v svojem blogu opozarja, da je mit o škodljivosti dviga minimalne plače mrtev.

Namesto predlaganega 1,8-odstotnega zvišanja minimalne plače, bi si glede na lansko povečanje stopnje inflacije in realno povečanje produktivnosti slovensko gospodarstvo lahko privoščilo 3,3-odstotno povečanje minimalne plače, tak dvig bi bil za gospodarstvo nevtralen, je prepričan Damijan.

Zakaj tuji investitorji, ko ne najdejo dovolj zaposlenih, ne skušajo ravnati tržno in delavce motivirati z višjo ponujeno plačo? Kaj se dogaja z minimalno plačo v Sloveniji, čemu je sploh potrebna in kako dvig minimalne plače lahko škodi oziroma koristi gospodarstvu? Odgovore na ta in druga vprašanja o plačah v Sloveniji najdete v prihodnji številki Sveta kapitala, ki izide v petek.

Več iz rubrike