Jutranji navigator - Rusija in Savdska Arabija dvignili ceno nafte

Petkovo dogajanje na evropskih delniških trgih je minilo v pozitivnem vzdušju, saj je po četrtkovem padcu zelo hitro prišlo do stabilizacije.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Britanski osrednji delniški indeks FTSE 100 je pridobil 0,66 odstotka in zabeležil novo rekordno vrednost, nemški indeks DAX se giblje malenkostno pod rekordno vrednostjo in je v petek pridobil 0,47 odstotka, osrednji evropski delniški indeks Stoxx Europe pa je pridobil 0,3 odstotka.

Več prodajnih pritiskov je bilo opaziti v ZDA, kjer so vlagatelji nadaljevali s prodajami delnic nekaterih večjih trgovcev, kot so JC Penny, Macy's, Nordstrom, Urban Outfitters, Ralph Lauren, Kroger, Under Armour, The Gap ... Rahlo je razočaral tudi podatek o obsegu trgovine na drobno v aprilu v ZDA, ki se je povečal za le 0,3 odstotka, kar je pod pričakovanji analitikov. Vendar večje tehnične škode na osrednjih delniških indeksih ni bilo opaziti.

Danes je vzdušje ponovno optimistično, saj so kitajske delnice v Hong Kongu dosegle najvišjo vrednost od letošnjega marca, na drugi strani pa smo priča odboju vrednosti WTI nafte za več kot 1,5 odstotka. Rusija in Savdska Arabija sta namreč danes izjavili, da bi se lahko znižanje proizvodnje članic Opeca lahko podaljšalo iz sredine letošnjega leta do marca 2018.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike

Komentarji: