Jutranji navigator - nafta pod prodajnimi pritiski

Dogajanje na finančnih trgih je včeraj bilo dokaj mirno, saj so se osrednji evropski in ameriški indeksi gibali večinoma okoli izhodiščnih vrednostih.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ameriški tehnološki indeks Nasdaq je tudi včeraj dosegel novo rekordno vrednost, britanski delniški indeks FTSE 100 pa je že 11 dan zapored zaključil v pozitivnem območju, kar se ni zgodilo vse od leta 2011, hkrati pa že deveti zaporedni dan zabeležil nov rekord. Glavni razlog je seveda slabitev britanskega funta, ki pozitivno vpliva na poslovanje britanskih izvozno usmerjenih družb, močno zvišanje proizvodnih cen na Kitajskem pa je dvignilo cene delnice rudarskih podjetij, kot so Anglo American (+7,58%), Rio Tinto (+5,44%) in BHP Billiton (+4,44%).

Ponovno so močno popustile delnice energetskih družb (XLE US -0,91%), saj je vrednost WTI nafte včeraj upadla za 2,2 odstotka. Nafta se sedaj nahaja na prvi pomembnejši podpori v okolici 50,70$, zato se danes, po dvodnevnem padcu, povečuje verjetnost za morebiten odboj nazaj proti območju 52$.

Vlagatelji bodo danes najbolj pozorno spremljali novinarsko konferenco bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se bo pričela ob 17. uri po našem času. Če bo Trump potrdil svoje napovedi v času po izvolitvi, potem lahko pričakujemo nadaljevanje trendov, ki so se vzpostavili takoj po volitvah. Če bo pa razočaral, kar analitiki dajejo manj možnosti, pa lahko pride tudi do večjih padcev na delniških trgih. Zelo verjetno se nam danes obeta večja volatilnost tečajev finančnih instrumentov, kot smo je vajenih zadnjih nekaj trgovalnih dni.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: