Jutranji navigator - nafta ob 5 odstotkov

Vlagatelji na svetovnih delniških trgih so trenutno v fazi hibernacije, kar glede na izjemno rast v zadnjih nekaj mesecih ni nepričakovano.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Več dogajanja je med sektorji, kjer je včeraj glavno vlogo prevzel energetski sektor (XLE US -2,60%, EXH1 GR -0,81%), saj je cena WTI nafte padla za 5,4 odstotka na 50,28$, kar predstavlja največji dnevni padec v več kot letu dni. Gre za najnižjo raven od lanskega decembra.

Vlagatelje je ponovno začelo skrbeti glede naraščajočih zalog nafte v ZDA, ki so dosegle rekordne vrednosti, pozitivnega učinka pa ni dal niti podatek, da članice organizacije držav izvoznic nafte (Opec) zmanjšujejo proizvodnjo. Po januarju so članice Opeca tudi februarja presegle zavezo iz lani sklenjenega dogovora o zmanjšanju proizvodnje črnega zlata. Ta predvideva zmanjšanje števila dnevno proizvedenih 159-litrskih sodov za 1,2 milijona, države pa so februarja proizvodnjo zmanjšale za dodatnih 600.000 sodov dnevno.

Na obvezniškem trgu v ZDA, kjer je včeraj prišlo do ponovnega upada vrednosti ameriških državnih obveznic oziroma porasta njihove donosnosti do dospetja, je največji vpliv imel podatek družbe ADP, ki je včeraj objavila, da so ameriški zasebni delodajalci februarja ustvarili 298.000 neto novih delovnih mest, kar je precej bolje od pričakovanj analitikov (190.000). Zato je prišlo do večjih padcev vrednosti delnic nepremičninskih skladov (XLRE US -1,49%) ter delnic podjetij iz sektorja javne oskrbe (XLU US -1,44%).

V Evropi pa je navdušil nemški proizvajalec športne opreme Adidas (ADS GR +9,13%), ki je lani prvič v svoji zgodovini zabeležil več kot milijardo evrov čistega dobička. Na današnjem zasedanju Evropske centralne banke (ECB) po mnenju analitikov ne bo večjih sprememb, saj naj bi predsednik ECB Mario Draghi izjavil, da je okrepljena inflacija le posledica visokih cen energije in hrane, obresti naj bi še dolgo časa ostale na rekordno nizkih ravneh, monetarna politika pa naj se ne bi spreminjala. Analitiki so mnenja, da bi do sprememb lahko prišlo šele jeseni.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: