Jutranji navigator - mešani podatki s trga dela v ZDA

Mesečni podatek o stanju na trgu dela v ZDA je v petek deloma razočaral, saj je bilo v mesecu marcu ustvarjenih neto 98.000 delovnih mest, kar je precej manj od napovedi analitikov (175.000) in najmanj od lanskega maja.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vendar je na drugi strani stopnja brezposelnosti dosegla najnižjo raven v zadnjih sedmih letih, saj je upadla za 0,2 odstotni točki na 4,5 odstotka. Odstopanje je posledica tega, da ameriško ministrstvo za delo za izračun delovnih mest in stopnje brezposelnosti uporablja različna načina pridobivanja podatkov.

Kljub slabšemu podatku o neto ustvarjenih delovnih mestih in napadu Sirije s strani ZDA, vlagatelji niso odprodajali delnic, tako da so se indeksi v ZDA gibali okoli izhodiščnih vrednosti, v Evropi pa je večina indeksov zabeležila pozitiven trgovalni dan. Zaradi negotovih razmer v Siriji se je v petek povečala vrednost nafte, ki je v preteklem tednu poskočila za 2,8 odstotka in dosegla najvišjo raven v zadnjem mesecu. Kljub rasti nafte pa ni bilo zaslediti rasti delnic energetskih družb, ki se zaenkrat še vedno gibljejo v primarnem padajočem trendu.

Na trgu kovin smo bili v petek priča preboju odpora na zlatu, vendar nadaljevanja tekom dneva ni bilo. Zato mnogi menijo, da je potenciala za rast zlata v prihodnjih dnevih malo, vendar bi s tehničnega vidika dobili potrditev tega scenarije šele, če bi zlato upadlo pod mejo 1.240$ za unčo. Fokus vlagateljev v prihodnjih tednih usmerjen na objave četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, že v tem tednu pa pričakujemo objave četrtletnih rezultatov ameriških bančnih gigantov JPMorgan Chase, CItigroup in Wells Fargo.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike