Jutranji navigator - Macron in Le Pen in odzivi trgov

Prvi krog francoskih predsedniških volitev je za nami, izid pa je za finančne trge precej ugoden.
Fotografija: Eric Feferberg/Reuters
Odpri galerijo
Eric Feferberg/Reuters

Prvotni premiki na finančnih trgih kažejo, da so tudi vlagatelji optimistični glede končne zmage Macrona, zato je vrednost valutnega para EURUSD v nočnem trgovanju poskočila za skoraj odstotek in pol, terminske pogodbe na delniške indekse v ZDA kažejo na odstotek višje odprtje, terminske pogodbe na indekse v EU pa na rast za skoraj dva odstotka.

Vlagatelji istočasno izstopajo iz varnejših oblik naložb, kot so zlato, ki je nižje za skoraj odstotek in japonski jen, ki je proti evru danes izgubil kar 2,5 odstotka. Tudi stave vlagateljev na višjo volatilnost finančnih instrumentov v prihodnosti so močno upadle.

Geopolitične razmere bodo še vedno v ospredju, bo pa precej pozornosti namenjeno objavi poslovnih rezultatov podjetij, predvsem velikih tehnoloških podjetij, ki so v zadnjih mesecih zabeležila največjo rast delnic. V tem tednu objavljajo poslovne rezultate velikani, kot so Amazon, Microsoft, Alphabet (Google), Intel in SAP AG.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike