Jutranji navigator - kaj bo razkrila Theresa May?

Zaradi praznika v ZDA so včeraj ameriške borze bile zaprte, tako da je bilo glavno dogajanje v Evropi.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Osrednji evropski delniški indeksi so se večinoma znižali, saj so vlagatelje prestrašile navedbe nekaterih medijev, da bo britanska premierka Theresa May v današnji predstavitvi vladnega načrta za brexit predstavila »trdi brexit«, kjer bi se država odrekla prostemu dostopu na skupni evropski trg, carinski uniji in drugim strukturam. Njen govor se pričakuje z nestrpnostjo, saj do sedaj ni hotela razkrivati podrobnosti o svoji strategiji.

Osrednji britanski delniški indeks FTSE 100 je tako včeraj zaključil z rekordnim nizom 14 zaporednih pozitivnih dni in 12 zaporednih rekordnih zaključkov. Kljub temu je bil padec le 0,15-odstoten. Nemški indeks DAX je upadel za 0,64 odstotka, kjer je predvsem odmevala izjava bodočega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bo uvedel 35-odstotni davek na uvoz vozil nemškega proizvajalca BMW, če bo svojo tovarno gradil v Mehiki namesto v ZDA. Delnice nemških proizvajalcev avtomobilov BMW, Daimler in Volkswagen so včeraj upadle za več kot odstotek.

V okolju večje nervoze na trgih je prišlo do krepitve japonskega jena in slabitve dolarja ter do rasti zlata, ki se zaenkrat še vedno zadržuje nad pomembnim nivojem pri 1.200$ za unčo. Valutni par EURUSD pa se zaenkrat zadržuje med 1,0650 in 1,070, kjer prihaja do močnih prodajnih pritiskov.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike

Komentarji: