Jutranji navigator - Francozi dvignili svetovne trge

Rezultati prvega kroga predsedniških volitev v Franciji, v katerem sta največ glasov dobila neodvisni kandidat Emmanuel Macron in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, so spodbudili stampedo nakupnih naročil na delniških trgih po vsem svetu.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vlagatelji so si oddahnili, saj se je verjetnost za končno zmago Macrona precej visoka, kar pomeni zmanjšanje tveganj, predvsem dolgoročnega potenciala za razpad Evropske unije. Največje premike so seveda zabeležili evropski delniški indeksi ozirom francoski CAC, ki je pridobil kar 4,14 odstotka in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih devetih letih. Nemški indeks DAX pa je pridobil 3,37 odstotka in po letu 2015 ponovno dosegel novo rekordno vrednost.

Največjo rast so zabeležile delnice francoskih bank, kot so Credit Agricole, Societe Generale, Natixis in BNP Paribas, ki so vse zaključile vsaj 7 odstotkov višje. Celoten evropski bančni sektor (SX7PEX GR) je pridobil 4,82 odstotka. Optimistično vzdušje se je preneslo tudi v ZDA, kjer je rast bila manjša, vendar nad odstotkom vrednosti.

Tehnološki indeks Nasdaq je ponovno zaključil na novi rekordni vrednosti, podobno kot v Evropi pa so največjo rast zabeležile delnice finančnih družb (XLF US +2,25%). Na valutnem trgu pa smo bili priča porastu vrednosti evra, ki je proti dolarju zabeležil največjo dnevno rast od lanskega junija in sicer 1,19 odstotka. Varnejše naložbe, kot so zlato, japonski jen in državne obveznice, ki so prejšnji teden beležile relativno moč, predvsem zaradi bojazni negativnega rezultata francoskih volitev, so včeraj precej popustile. Danes ponoči se je optimistično vzdušje preneslo tudi na borze v Aziji, kjer je osrednji japonski delniški indeks Nikkei 225 zaključil 1,04 odstotka višje, hongkoški Hang Seng pa v času pisanja trguje 1,20 odstotka višje.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike