Jutranji navigator - FED že marca v dviganje obrestnih mer?

Ameriški delniški indeks Dow Jones Industrial je včeraj prekinil niz dvanajstih zaporednih rekordnih zaključkov, saj so vlagatelji pred govorom ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Washingtonu bili previdnejši in so se odločili počakati z novimi nakupi.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Padec je bil majhen in sicer le 0,12- odstoten, je pa največji dnevni padec od lanskega oktobra zabeležil delniški indeks majhnih in srednje velikih podjetij Russell 2000, ki je trgovanje zaključil 1,52 odstotka nižje. Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa na prvo mesto postavil ameriške interese ter napovedal svetlo prihodnost polno delovnih mest, nizkih davkov ter dostopnega zdravstva.

Kljub optimističnemu govoru so bili analitiki malce razočarani, saj ponovno ni bilo govora o detajlih napovedane davčne reforme in povečanja investicij v infrastrukturo ter kako se bodo vsi napovedi ukrepi financirali. Ker pa v govoru ni bilo večjih razlogov za skrb, so se vlagatelji hitro začeli osredotočati na prihodnje zasedanje ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki bo sredi marca, saj so se možnosti za dvig ključne obrestne mere v marcu ponovno povečale.

Člani Feda namreč so v svojih izjavah precej bolj optimistični glede ekonomije, zato trgovalci trenutno dajejo že skoraj 80-odstotne možnosti, da bo do dviga obrestne mere prišlo že marca, kar je okrepilo vrednost ameriškega dolarja. Po podatkih velikih bank JP Morgan in Bank of America pa institucionalni vlagatelji in upravljavci hedge skladov pridno izkoriščajo rast na delniških trgih za zmanjšanje nakupne izpostavljenosti, saj so po 14 zaporednih tednih neto nakupov po zmagi Trumpa, že drugi teden zapored opravili neto prodaje.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike