Jutranji navigator - dobri bančni rezultati iz ZDA

Trgovalni teden je končal v znamenju prevlade kupcev, saj so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi in v ZDA v petek večinoma zvišali.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je v petek pridobil 1,15 odstotka, nemški indeks DAX 0,94 odstotka, britanski FTSE pa je pridobil 0,62 odstotka in tako ponovno dosegel rekordno vrednost. V ZDA so nov rekord zabeležile delnice tehnoloških podjetij, saj je indeks Nasdaq pridobil 0,48 odstotka.

Največ so pridobile delnice bančnih družb (KRE US +1,12%, SX7PEX GR +2,11%), saj sta največji ameriški banki po premoženju JP Morgan Chase (JPM US) in Bank of America (BAC US) zabeležili dobre poslovne rezultate, ki so presegli pričakovanja analitikov. A kljub dobrim rezultatom so vlagatelji prikazali navdušenje samo v prvi polovici trgovalnega dne, za tem pa so nakupi pritiski popustili, tako da sta delnici zaključili nižje od nivojev v začetku dneva.

Na delniških trgih je še vedno prisotna močna sektorska rotacija, medtem ko se osrednji delniški indeksi gibajo v omejenem območju. Morebiti bo ta teden prišlo do povečane volatilnosti, saj bo v petek Donald Trump zaprisegel kot novi predsednik, sezona objav četrtletnih podatkov pa bo v polnem zagonu. Ameriške borze so zaradi praznika v ZDA danes zaprte.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.