Jutranji navigator - brazilski trgi so se zazibali

Dogajanje na evropskem delniškem trgu je bilo včeraj pod vplivom sredinega močnega padca na delniških trgih v ZDA. Osrednji evropski delniški indeks Stoxx Europe 600 je tako upadel za 0,5 odstotka, nemški indeks DAX pa je upadel za 0,33 odstotka.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Vendar so padci bili precej manjši, kot so bili tekom dneva, kar kaže na to, da je veliko vlagateljev že iskalo priložnost za nakupe ob nižjih nivojih. Politična kriza v ZDA je povzročila, da je osrednji ameriški delniški indeks S&P500 v sredo zabeležil največji enodnevni padec od lanskega septembra, včeraj pa je že prišlo do odboja v višini 0,4 odstotka.

Donald Trump je namreč odločno zanikal poskus vplivanja na odpuščenega direktorja FBI Jamesa Comeyja, naj ustavi preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve. Vlagatelji so padce najbolj izkoristili pri tehnoloških podjetjih, ki so včeraj največ pridobila (XLK US +0,59%), sledile so delnice podjetij iz sektorja trajnih dobrin (XLY US +0,58%). S tehničnega vidika še ni bilo potrditve odboja, saj se je indeks S&P500 ustavil pred odporom pri 2.378 točkah, nemški indeks DAX pa pred odporom pri 12.660 točkah.

A vendar je pozitivno to, da se prodajni pritiski niso nadaljevali, kar je pomirilo mnoge vlagatelje. Precej burno pa je bilo v Braziliji, kjer je zaradi politične krize osrednji delniški indeks Ibovespa upadel za 8,8 odstotka, kar je največ od oktobra 2008, vrednost brazilske valute real pa je proti dolarju upadla za največ od leta 1999. Indeksni sklad iShares MSCI Brazil Capped ETF (EWZ US), ki kotira na ameriški borzi, je včeraj tako upadel za kar 16 odstotkov.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


 

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

aktualno

Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Komentarji: