Jutranji navigator - Amazon in Google znova rekordno

Petkovo trgovanje na delniških trgih po svetu je minilo brez večjih pretresov. Osrednja ameriška delniška indeksa S&P500 in Nasdaq sta ponovno zabeležila rekordni vrednosti, čeprav je bila rast manjša od 0,10 odstotka.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Na tedenski ravni je S&P500 pridobil 1,4 odstotka, tehnološki Nasdaq pa 2,1 odstotka. Evropski delniški indeksi so v petek zaključili mešano, saj sta nemški in francoski indeks zaključila malenkostno v minusu, medtem ko je britanski FTSE 100 pridobil 0,4 odstotka. Na tedenski ravni je nemški indeks DAX upadel za 0,29 odstotka, britanski FTSE 100 pa je pridobil 1,03 odstotka.

Upad vrednosti nafte v četrtek po odločitvi Opeca in nekaterih nečlanic, da podaljšajo obdobje nižje produkcije nafte do marca 2018, je imel negativen vpliv na delnice energetskih družb tudi v petek, saj je evropski energetski sektor (SXEPEX GR -0,54%) nadaljeval z negativnim trendom, na tedenski ravni pa je upadel za več kot dva odstotka (SXEPEX GR -2,17%, XLE US -2,16%). Relativno moč pa še naprej beleži tehnološki sektor, kjer večja tehnološka podjetja dnevno beležijo nove rekordne vrednosti. Delnice Amazona in Alphabeta (Googla) so namreč tik pod tisoč dolarji.

K rasti ameriških delniških indeksov je v petek pripomogla tudi objava rasti bruto domačega proizvoda v ZDA, ki je pokazala, da se je ameriški BDP v prvih treh mesecih letošnjega leta povečal za 1,2 odstotka, kar je več od predhodnega poročila (+0,7%) in več, kot so napovedali analitiki (+0,9%). Podatek je pozitivno vplival tudi na vrednost ameriškega dolarja, ki je prejšnji teden v primerjavi s košarico svetovnih valut malenkostno pridobil. Ameriške in britanske borze so danes zaradi praznika zaprte.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Več iz rubrike