JP Morgan Chase v četrtletju s 6,5 milijarde dolarjev čistega dobička

Ameriška banka JP Morgan Chase je prvo četrtletje končala s 6,5 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 16,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K temu je pripomoglo predvsem okrepljeno poslovno in investicijsko bančništvo, vključno z borznim trgovanjem.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Čisti dobiček na delnico je dosegel 1,65 dolarja, kar je več od napovedi analitikov - ti so namreč pričakovali 1,52 dolarja na delnico dobička. Prihodki banke so se medtem zvišali za 6,2 odstotka na 25,6 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za izboljšano poslovanje je najbolj zaslužna enota za poslovno in investicijsko bančništvo, predvsem zaradi višjih prihodkov iz naslova provizij za organizacijo izdaj delnic in obveznic. Koristi so tudi iz naslova ugodne primerjave s prvim trimesečjem lani - takrat je namreč banka v luči drastičnih padcev cen nafte oblikovala rezervacije za primere insolvenčnih postopkov strank iz naftne dejavnosti.

Medtem ko je poslovno bančništvo oživelo, pa je poslovanje s prebivalstvom upadlo, delno tudi zaradi odpisov slabih študentskih posojil v višini 1,4 milijarde dolarjev. To je sicer manj kot v enakem obdobju lani, vendar nekoliko več od predhodnega četrtletja.

Tečaj delnic JP Morgan Chase se je v trgovanju pred odprtjem borze povzpel na 86,25 dolarja, kar je en odstotek več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Več iz rubrike