John Cryan, prvi mož Deutsche Bank, poziva ECB k zvišanju obrestnih mer

Evropska centralna banka (ECB) bi morala zvišati obrestne mere in nekoliko olajšati delo evropskim posojilodajalcem, je na srečanju bančnikom dan pred zasedanjem ECB ocenil prvi mož nemške Deutsche Bank John Cryan. Da je potreben obrat v politiki ECB, so prepričani tudi nekateri drugi vodilni bančniki.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

ECB je obrestne mere potisnila na rekordno nizko raven in v obtok spustila več kot 2000 milijard evrov z odkupovanjem obveznic, Cryan pa je na srečanju bančnikov v Frankfurtu danes ocenil, da je s tem pomagala bankam, da so okrevale po finančni krizi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa se mora to obdobje po njegovem mnenju končati, saj so že opazni prvi znaki pregrevanja trga, zaradi nizkih obrestnih mer pa padajo tudi dobički bank. Ti sedaj dosegajo le 23 odstotkov predkriznih ravni. Evropske banke so zato tudi manj konkurenčne od ameriških, kjer bankam rastejo dobički zaradi višjih obrestnih mer.

Za obrat v politiki centralne banke se je zavzel tudi prvi mož Commerzbank Martin Zielke, ki je ocenil, da je napočil čas za to. Ukrepi ECB so bili po njegovih besedah učinkoviti je dejal v pogovoru za časnik Handelsblatt. Vendar pa so imeli, "tako kot vsako zdravilo, tudi ti stranske učinke".

ECB po mnenju analitikov od višanja obrestnih mer sicer odvrača tudi stopnja inflacije, ki še ni dosegla ciljnih dveh odstotkov.

Več iz rubrike

Komentarji: