Jack Ma grozi Trumpu: Če se trgovina ustavi, se začne vojna

Ustanovitelj Alibabe Jack Ma je Donaldu Trumpu zagrozil z vojno, po tem, ko je slednji začel uresničevati obljube predvolilne kampanje. To pa ni edina težava, s katero se sooča ameriški predsednik.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

»Trgovanje bi moralo biti pravično, transparentno in dostopno. Če Trump odstopi od teh načel, bo to pomenilo le težave. Če se trgovina ustavi, se začne vojna,« pove Jack Ma.

Še prejšnji mesec sta Ma in Trump skupaj v New Yorku diskutirala o tem, kako bi lahko Alibaba pomagala ustvariti milijon novih delovnih mest v ZDA, danes pa mu kitajski milijarder grozi z vojno. Donald Trump je namreč začel uresničevati tudi tiste predvolilne obljube, ki so se prej zdele neverjetne. Sprožil je postopek gradnje zidu med Mehiko in ZDA, za 90 dni muslimanom prepovedal vstop v državo in odstopil od sporazuma TPP. Ustanovitelj največje e-trgovine na svetu se sedaj boji, da bo Trump uresničil tudi grožnje, namenjene Kitajski. Ena izmed temeljnih groženj je trša ekonomska politika, kot je 45-odstotna carina na kitajske izdelke.

»Svetovna trgovina je več kot prenos dobrin in denarja, trgovanje pripomore h komunikaciji med ljudmi. Tega se močno zavedam in zato sem v znak spodbujanja svetovnega dialoga in trgovine mesec dni nazaj prepotoval več kot sto tisoč kilometrov na obisk k Trumpu v New York,« je izjavil Jack Ma na poslovnem srečanju v Avstraliji.

Kitajska sicer na globalnem ekonomskem parketu nastopa kot država, ki podpira globalizacijo, a mnogi ji očitajo, da je njeno čaščenje svetovne trgovine neiskreno, saj hkrati izvaja protekcionizem, ki na domačem trgu ščiti lastna podjetja pred tujimi tekmeci.

Svet proti Trumpu

AFP
AFP

Ustanovitelj Alibabe ni edini, ki je v svetu gospodarstva obrnil hrbet Trumpu. Nike, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Tesla, Netflix, Spotify, LinkedIn in Uber je le nekaj izmed skoraj 100 podjetij, ki so na sodišče vložili uradno pismo (amicus curiae), v katerem so zapisali argumente v podporo odprave Trumpovega odloga, ki prepoveduje vstop v ZDA državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav. Po njihovem mnenju Trumpova zakonodaje močno škoduje ameriškemu gospodarstvu in podjetjem. »Že dolgo časa nismo bili priča tako enotnemu odzivu tehnoloških gigantov,« pišejo mediji le dva mesca po tem, ko so se vsi tehnološki giganti zbrali skupaj s Trumpom na posebnem gospodarskem zasedenju. 

Donald Trump in Melania Trump se v teh dneh bijeta borbo tudi z mediji. Po njunem mnenju so nepošteni, saj širijo lažne novice, določene informacije zamolčijo ali jih potencirajo. Kritika leti predvsem na ameriške medije, ki premalo poročajo o terorističnih napadih in preveč o protestih zoper Trumpa. V aktivnem boju z mediji je tudi njegova žena Melania, ki zaradi obrekovanja toži britansko revijo Daily Mail. Njihova novinarka jo je lanskega avgusta obtožila, da je po prihodu v ZDA delala kot plačana spremljevalka.

Donald Trump je v predvolilnem boju označil TPP kot trajno posilstvo njihove države, veliko ljudi pa se sedaj sprašuje, ali je to posilstvo morda prav Trump.

Več iz rubrike