Izvoz in uvoz v prvih sedmih mesecih višja vsak za 11,6 odstotka

Presežek v blagovni menjavi s tujino je za prvih sedem mesecev znašal 477,6 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 102,7-odstotna.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

V prvih sedmih mesecih leta je Slovenija izvozila in tudi uvozila za 11,6 odstotka več blaga kot v istem obdobju lani. Izvozila je za 18,1 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 17,7 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je za prvih sedem mesecev znašal 477,6 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 102,7-odstotna.

Slovenija je julija izvoz na letni ravni povečala za 16,3 odstotka na 2,7 milijarde evrov. Uvoz se je povečal za 15,2 odstotka in je dosegel 2,6 milijarde evrov. Vrednosti obeh, tako uvoza kot izvoza, sta bili julija višji tudi od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v prejšnjem letu; in sicer vrednost izvoza za 15,4 odstotka, vrednost uvoza pa za 12 odstotkov.

Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil med letošnjimi meseci doslej najvišji julija in je znašal 141,4 milijona evrov. Največji del tega presežka je bil presežek, dosežen v trgovanju z državami nečlanicami EU (87,6 milijona evrov). Julija je bila pokritost uvoza z izvozom 105,5-odstotna.

Slovenija je 77,2 odstotka vsega izvoza in 79,4 odstotka vsega uvoza julija ustvarila s trgovanjem z državami članicami EU. Vrednost blaga, izvoženega julija v države članice EU, je znašala 2,1 milijarde evrov, vrednost iz teh držav uvoženega blaga pa dve milijardi evrov. Presežek v trgovanju z državami članicami unije je tako znašal 53,8 milijona evrov. Izvoz v države članice se je julija na letni ravni povečal za 16,8 odstotka, uvoz pa za 15,2 odstotka.

Vrednost blaga, ki ga je Slovenija julija izvozila v države, ki niso članice EU, je dosegla 619,7 milijona evrov, vrednost iz teh držav uvoženega blaga pa 532,1 milijona evrov. Izvoz v te države se je v medletni primerjavi povečal za 14,7 odstotka, uvoz pa za 15,2 odstotka. Rast uvoza iz držav, ki niso članice EU, je bila torej enaka rasti uvoza iz držav članic EU.

Več iz rubrike

aktualno

Nepremičnine na Hrvaškem kupujejo predvsem tujci

Leta 2010 je nepremičnino na Hrvaškem kupilo zgolj 14 odstotkov tujih državljanov, medtem ko je bil lansko leto vsak četrti kupec tujec.

aktualno

Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Na mesto izvršnega direktorja omrežja Twitter, ki ga je leta 2006 soustanovil Jack Dorsey, je imenovan sedanji tehnični direktor Parag Agrawal.

aktualno

Turistični sektor zaradi pandemije letos ob 1789 milijard evrov

Svetovna turistična organizacija pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.

aktualno

Indijsko podjetje v zgolj šestih mesecih do milijarde dolarjev

Indijsko zagonsko podjetje, ki je najhitreje doseglo milijardo dolarjev in s tem dobilo status samoroga, je po besedah ustanovitelja že dobičkonosno.

Komentarji: