Italijanski senat potrdil spremenjeni proračun

Spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, naj bi novi proračun potrdil v času med božičem in novim letom.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Italijanski senat je danes potrdil spremenjeni proračun za leto 2019, potem ko se je Rim v zvezi s proračunskimi načrti zapletel v hud spor z EU. Za proračun je glasovalo 167 senatorjev, proti jih je bilo 78, trije so se vzdržali.

Spremenjeni proračun je v parlamentarno proceduro poslala vladajoča koalicija desne Lige in evroskeptičnega Gibanja petih zvezd. Senat ga je nekaj čez polnoč potrdil z zaupnico, s čimer so se senatorji izognili razpravi o okoli 700 dopolnilih, kljub očitkom opozicije o odsotnosti prave razprave.

Spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, naj bi novi proračun potrdil v času med božičem in novim letom.

Evropska komisija je v primeru Italije prvič v zgodovini zavrnila proračunski predlog katere od držav članic. Za Bruselj so bili sporni načrti, v skladu s katerimi naj bi proračunski primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

V kolikor strani ne bi dosegli kompromisa, bi lahko Italiji grozila kazen v višini do 0,2 odstotka BDP. Rim je sedaj pripravljen proračunski primanjkljaj znižati na 2,04 odstotka BDP.

Bruselj v primeru Italije opozarja predvsem na visok javni dolg. Ta znaša 2300 milijard evrov oz. 131 odstotkov BDP države.

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: