Islandija oglašuje svojo vodo iz pipe

Več kot 2 milijonom turistom, ki na leto obiščejo to nordijsko državo, Islandci polagajo na srce, naj ne kupujejo vode iz plastenke. Ta je prav takšna kot tista iz pipe.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Islandija želi z novo družbeno angažirano kampanjo prepričati turiste, naj ne kupujejo vode v plastenki, oziroma če jo že kupijo, naj jo potem ves čas potovanja po zelenem otoku polnijo z vodo iz pipe, ki je med čistejšimi na svetu. Turiste ozaveščajo, da je ustekleničena voda na tem otoku mnogokrat precenjena, in da s stalnim kupovanjem plastenk vode okolje onesnažujejo bolj, kot bi si mislili.


PREBERITE ŠE:

Delček Islandije, kjer mobilni telefoni (še) ne delujejo


Pixabay
Pixabay

Nordijsko državo, kjer živi zgolj 330.000 prebivalcev, je le v letu 2017 obiskalo več kot 2.1 milijona ljudi. »Z rastjo turistične dejavnosti moramo biti bolj ozaveščeni in našim gostom predstaviti, da hodijo po eni čistejših držav na svetu,« je za britanski Telegraph povedala predstavnica okoljske agencije. »Naš cilj je, da islandski vodi povrnemo njeno dobro ime.«

Včasih je v Islandiji liter ustekleničene vode celo dražji od litra bencina.

Islandija se sicer na svetovni ravni uvršča na prvo mesto po kakovosti vode in sanitarnih razmerah, na lestvici z okoljskimi parametri pa se je znašla na enajstem mestu, prva je Švica, sledi pa ji Francija. Slovenija se je uvrstila na 34. mesto, sosednje Madžarska na 43., Hrvaška na 41., Italija na 16., najbolje pa se je odrezala Avstrija, ki je pristala na 8. mestu.


Majhne ribiške vasice v neokrnjenih predelih države so namreč najbolj na udaru, ko je govora o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu. Naslednji korak proti čistejšemu okolju v tej otočni državi pa je ureditev javnega prevoza, Islandija je zdaj namreč država z največ lastniškimi avtomobili na prebivalca, takoj za Združenimi državami Amerike.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: