Islandija oglašuje svojo vodo iz pipe

Več kot 2 milijonom turistom, ki na leto obiščejo to nordijsko državo, Islandci polagajo na srce, naj ne kupujejo vode iz plastenke. Ta je prav takšna kot tista iz pipe.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Islandija želi z novo družbeno angažirano kampanjo prepričati turiste, naj ne kupujejo vode v plastenki, oziroma če jo že kupijo, naj jo potem ves čas potovanja po zelenem otoku polnijo z vodo iz pipe, ki je med čistejšimi na svetu. Turiste ozaveščajo, da je ustekleničena voda na tem otoku mnogokrat precenjena, in da s stalnim kupovanjem plastenk vode okolje onesnažujejo bolj, kot bi si mislili.


PREBERITE ŠE:

Delček Islandije, kjer mobilni telefoni (še) ne delujejo


Pixabay
Pixabay

Nordijsko državo, kjer živi zgolj 330.000 prebivalcev, je le v letu 2017 obiskalo več kot 2.1 milijona ljudi. »Z rastjo turistične dejavnosti moramo biti bolj ozaveščeni in našim gostom predstaviti, da hodijo po eni čistejših držav na svetu,« je za britanski Telegraph povedala predstavnica okoljske agencije. »Naš cilj je, da islandski vodi povrnemo njeno dobro ime.«

Včasih je v Islandiji liter ustekleničene vode celo dražji od litra bencina.

Islandija se sicer na svetovni ravni uvršča na prvo mesto po kakovosti vode in sanitarnih razmerah, na lestvici z okoljskimi parametri pa se je znašla na enajstem mestu, prva je Švica, sledi pa ji Francija. Slovenija se je uvrstila na 34. mesto, sosednje Madžarska na 43., Hrvaška na 41., Italija na 16., najbolje pa se je odrezala Avstrija, ki je pristala na 8. mestu.


Majhne ribiške vasice v neokrnjenih predelih države so namreč najbolj na udaru, ko je govora o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu. Naslednji korak proti čistejšemu okolju v tej otočni državi pa je ureditev javnega prevoza, Islandija je zdaj namreč država z največ lastniškimi avtomobili na prebivalca, takoj za Združenimi državami Amerike.

Več iz rubrike

aktualno

Akcijski načrt za povečanje produktivnosti je tudi pokojninska reforma

Združenje Manager je na včerajšnjem e-dogodku Observatorij 2021 nadaljevalo javno razpravo o akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki je bil predstavljen na septembrskem Managerskem kongresu.

aktualno

(VIDEO) Prva hrvaška električna jahta požela velik aplavz

Hrvaško podjetje Salona Yachts je v Splitu predstavilo svojo novo in edinstveno luksuzno jahto, Salona 46.

aktualno

(VIDEO) Elon Musk: Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu

Elon Musk: Vsi bomo enkrat umrli in če imam možnost izbirati, kje bom pokopan, se mi zdi Mars dobra ideja. Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu, se sliši fantastično.

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

Komentarji: