Inflacija v EU

Območje evra je julija po prvih ocenah Eurostata v medletni primerjavi zabeležilo 2,1-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta junija pri dveh odstotkih. Tudi na julijsko inflacijo so imele največji vpliv višje cene energije, ki so se zvišale za 9,4 odstotka, potem ko je bila njihova rast v juniju osemodstotna.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Sledile so cene hrane, alkohola in tobaka z 2,5-odstotno rastjo, storitve z 1,4-odstotno rastjo in cene industrijskih dobrin brez energentov s polodstotno rastjo.

Julijska inflacija je bila sicer nekoliko večja od pričakovanj analitikov, malenkost pa presega tudi ciljano inflacijo s strani Evropske centralne banke. Srednjeročni cilj osrednje denarne ustanove območja skupne evropske valute je namreč malenkost pod dvema odstotkoma.

Podrobnejše podatke za evrsko območje in celotno EU bo Eurostat objavil sredi meseca.


Območje evra v drugem četrtletju s počasnejšo rastjo

Območje evra je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,3-odstotno rast BDP, EU pa 0,4-odstotno. V območju evra se je rast v primerjavi s prvim trimesečjem znižala za 0,1 odstotne točke, v uniji pa ostala nespremenjena, kaže danes objavljena predhodna ocena Eurostata. Na letni ravni je bila rast v obeh območjih počasnejša.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: