ZDA: Inflacija bo poskočila, a ne tudi obstala

Inflacija se bo z odprtjem gospodarstva dvignila, strokovnjaki mirijo, da bo to le kratkotrajno.
Fotografija: Jerome Powell iz centralne banke miri, da bo inflacija le kratkotrajna. Foto: Carlos Barria/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Jerome Powell iz centralne banke miri, da bo inflacija le kratkotrajna. Foto: Carlos Barria/REUTERS Pictures

Pričakuje se, da se bo z odprtjem gospodarstva inflacija dvignila, vendar ne za dolgo, američane miri predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell. Rast inflacije naj bi se hitro umirila, poudarja. Obdobje zvišanja cen, povezanih s pandemijo covid-19, ne bo spremenilo dinamike inflacije, je prepričana tudi strokovnjakinja in članica ameriške centralne banke, Lael Brainard.


Povišanje cen kot posledica pomanjkanja blaga


Verjetno, da imata oba prav. V zadnjem poročilu ZDA o indeksu cen življenjskih potrebščin je razvidno, da se je skupni indeks v aprilu povečal za 4,2 odstotka. Kar je več, kot smo videli v zadnjih letih, ko je bila rast indeksa pod dvemi odstotki. April 2020 je bil mesec, ko so se zaprle trgovine, ljudje so ostali doma, ukrepi proti pandemiji pa se se zaostrovali. Ameriška banka Bank of Amerika je izračunala, da je višja inflacija povezana s pomanjkanjem blaga in stroški za ponovni zagon gospodarstva.
image_alt
Odprtje Evrope kot gorivo na ogenj inflaciji

Rabljeni avtomobili zdaj precej dražji


Za primer lahko vzamemo trg rabljenih avtomobilov. Rabljena vozila se po navadi prodajajo po ugodni ceni, ki je konkurenčna ceni novih avtomobilov. Rabljena vozila, že dolgo omejujejo vse splošno finančno breme za nakup avtomobilov za ameriške potrošnike. Krčenje potovanj leta 2020 je to spremenilo. Prejšnja leta so podjetja z ogromnimi voznimi parki, veliko prispevala k višjim številkam rabljenih avtomobilov na trgu. Njihova praksa je namreč, da po določeni kilometrini, rabljene avtomobile prodajo in jih nadomestijo z novimi. Ker so bile tovrstne držbe v zadnjem letu primorane zmanjšati aktivni vozni park, je takih avtomobilov na trgu zelo malo.
Držbe za najem avtomobilov so morale zaradi pandemije zmanjšati svoj vozni park. Foto: Edgard Garrido/REUTERS
Držbe za najem avtomobilov so morale zaradi pandemije zmanjšati svoj vozni park. Foto: Edgard Garrido/REUTERS

Posledica tega je seveda večje povpraševanje in višje cene. Strokovnjaki sklepajo, da se bo to neravnovesje popravilo, ko se bo obnovila proizvodnja novih avtomobilov in se bo običajni trg rabljenih vozil ponovno vzpostavil.

Inflacijo zavira digitalizacija?


Strokovnjaki še menijo, da makro inflacija verjetno ne bo izginila, se bodo pa določene kontra sile spet pojavile, ko se zažene gospodarstvo. Tako se bo na primer zmanjšala moč delovne sile.

Število zaposlenih zmanjšuje tudi porast avtomatizacije in digitalizacije. V tovarnah se vse bolj v uporabi roboti. Tudi v trgovinah je avtomatskih blagajn vse več. Digitalizacija je v porastu, s tem pa se zmanjša potreba po človeški delovni sili.

Še en razlog, ki zavira inflacijo, je globalizacija. Pandemija in strah pred naraščajočo močjo Kitajske sta prisilila ZDA, da bodo poskusili več dobrin pridelati sami.
image_alt
Do financiranja podjetja po koronski krizi: ponovna rast poslovanja

Zaradi zgoraj omenjenih razlogov naj inflacija v ZDA ne bi bila dolgotrajna, ugotavljajo strokovnjaki. 

Več iz rubrike