Indijka s slovenskim letalom kot prva ženska preletela Atlantik

Pilotka Aarohi Pandit iz Mumbaija je postala prva ženska na svetu, ki je sama preletela Atlantski ocean z ultralahkim športnim letalom.
Fotografija: Avanturistka, ki se je na odpravo pripravljala sedem mesecev, bo pot nadaljevala proti Rusiji. Ko bo konec julija zaključila potovanje, bo skupaj preletela okoli 37.000 kilometrov. (Fotografija je simbolična) Foto: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Avanturistka, ki se je na odpravo pripravljala sedem mesecev, bo pot nadaljevala proti Rusiji. Ko bo konec julija zaključila potovanje, bo skupaj preletela okoli 37.000 kilometrov. (Fotografija je simbolična) Foto: Dokumentacija Dela

23-letna Aarohi Pandit je poletela iz Wicka na Škotskem in po 3000 kilometrih leta v slabih vremenskih razmerah pristala v kanadskem Iqaluitu. Pot je opravila s Pipistrelovim enomotornim letalom Sinus 912.

Aarohi Pandit se je 30. julija lani z najboljšo prijateljico Keithair Misquitta podala na enoletno potovanje okoli sveta z letalom. V domovino se bosta predvidoma vrnili 30. julija.

Mlada pilotka je let preko Atlantika opravila sama, pri čemer je postavila več svetovnih rekordov. Med drugim je kot prva ženska z ultralahkim letalom preletela Grenlandijo, do vrnitve v Indijo pa jih bo postavila še vsaj pet, je za časnik Gulf News povedala Lynn de Souza iz neprofitnega komunikacijskega podjetja Social Access, ki je organiziralo in sponzoriralo odpravo.

Aarohi Pandit in Keithair Misquitta sta se na »odpravo opolnomočenja žensk« podali s 400-kilogramskim Pipistrelovim letalom, imenovanim Mahi. Iz Indije sta poleteli v Pakistan, od tam pa nadaljevali pot v Iran, Turčijo, Srbijo, Slovenijo, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Po pristanku v Iqaluitu je Aarohi Pandit ponosno razvila indijsko zastavo, ki ji jo je prinesel indijski veleposlaniki v Kanadi Vikas Swarup.

»Zelo sem ponosna in hvaležna, da sem lahko to storila za svojo državo in ženske povsod po svetu. Prelet Atlantskega oceana je ponižna izkušnja. Tam si samo ti in tvoje majhno letalo, svetlo modro nebo nad tabo in temno modro morje ali sijoč bel led spodaj,« je po pristanku v Kanadi povedala pilotka. Ob tem je priznala, da so bili nekateri deli poleta precej nemirni, vendar je »lepota oceana in otokov osupljiva in takoj bi šla še enkrat«.

Več iz rubrike

Komentarji: