IMF potrdil trenutno trdno globalno rast

Mednarodni finančni in denarni odbor IMF (IMFC) je v izjavi ob koncu spomladanskih zasedanj finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu potrdil, da je trenutna globalna rast trdna, vendar opozarja na tveganja.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

IMFC v izjavi na nek način jamči za nadaljevanje trdne svetovne gospodarske rasti le za nekaj četrtletij vnaprej, nato pa se obeti za rast obračajo navzdol. Zaradi naraščanja trgovinskih napetosti, zaradi kopičenja dolgov, zaradi finančnih ranljivosti in zaradi geopolitičnih napetosti.

Izjava vodstvenega organa IMF potrjuje to, kar so minuli teden govorili vodilni birokrati mednarodnih finančnih ustanov, kot je izvršna direktorica IMF Christine Lagarde in kar navajajo razna poročila IMF, med njimi poročilo o svetovnih gospodarskih obetih, ki za letos in prihodnje leto svetu obeta 3,9-odstotno gospodarsko rast.

V času trdne rasti bi bilo pametno poskrbeti za utrditev temeljev pred prihajajočimi nazadovanji in letošnja spomladanska zasedanja so minila v znamenju citata nekdanjega predsednika ZDA Johna Kennedyja, da je potrebno popraviti streho, ko sije sonce. Najbolj izstopa rekordna raven globalnih dolgov, ki se je povzpela na 164.000 milijard dolarjev.

V ozadju pa je še nepotrebno povzročanje trgovinski napetosti in skrbi s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je uvedel nove carine na uvoz jekla in aluminija ter posebne carine na kitajski izvoz. EU je za zdaj izločil iz carin, vendar pričakuje, da bo do 1. maja dobil iz Evrope kakšno ponudbo, da ne bo spet grozil s carinami.

Izjava IMFC opozarja še na nasprotne demografske vetrove, kar pomeni staranje prebivalstva v razvitih državah in šibko rast produktivnosti. Izraža se tudi zaveza držav, da se bodo vzdržale nepoštene cenitve svojih valut za povečanje tekmovalnih prednosti v mednarodni trgovini.

Lanska oktobrska izjava na jesenskem zasedanju je centralnim bankam priporočala, naj ohranjajo nizke obrestne mere, tokrat pa priporočajo enako tam, kjer inflacija ostaja šibka. V tokratni izjavi je dodano priporočilo, naj se obresti dvignejo tam, kjer se inflacija približuje tarčam monetarne politike.

V Washingtonu danes zaseda še Razvojni odbor IMF in Svetovne banke, nato pa se bodo spomladanska zasedanja, ki se jih udeležujeta tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in viceguvernerka Banke Slovenije Irena Vodopivec Jean, končala.

Več iz rubrike

Komentarji: