IMF ohranil napoved globalne gospodarske rasti

Mednarodni denarni sklad (IMF) je potrdil napoved, da bo globalno gospodarstvo letos raslo po 3,5-odstotni poti, prihodnje leto pa bo rast malenkost pospešila na 3,6 odstotka. Po oceni sklada se sicer rast krepi na Kitajskem, v Evropi in na Japonskem, kar je odtehtalo za popravke navzdol za ZDA in Veliko Britanijo.
Fotografija: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Igor Zaplatil

"Krepitev globalne rasti, ki smo jo predvideli aprila, ima še močnejšo osnovo. Sedaj krepitev zagona ni več pod vprašajem," je ocenil glavni ekonomist IMF Maurice Obstfeld. Kot je dodal, je okrevanje svetovnega gospodarstva najbolj sinhronizirano v zadnjem desetletju, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa nespremenjena globalna napoved prikriva nekaj večjih popravkov. Tako je IMF oceno gospodarske rasti ZDA za letošnje in prihodnje leto oklestil na 2,1 odstotka, kar je 0,2 oziroma 0,4 odstotne točke pod aprilsko napovedjo.

Prav tako je sklad za 0,3 odstotne točke navzdol popravil napoved rasti za Veliko Britanijo v letošnjem letu, in sicer na 1,7 odstotka. Razlog je šibkejša aktivnost v prvem letošnjem četrtletju, medtem ko učinki brexita "ostajajo nejasni", je opozoril ob tem.

Navzgor pa je sklad popravil napoved za številna druga velika gospodarstva, tudi znotraj območja z evrom. Evrsko gospodarstvo naj bi tako letos raslo po 1,9-odstotni in prihodnje leto po 1,7-odstotni stopnji. Japonska lahko letos pričakuje 1,3-odstotno rast, ki pa naj bi se v letu 2018 občutno upočasnila na 0,6 odstotka.

Kitajska ostaja motor globalne rasti z letošnjo 6,7-odstotno rastjo in 6,4-odstotno krepitvijo bruto domačega proizvoda v prihodnjem letu. Napoved za letošnje leto je tako IMF popravil za 0,1 odstotne točke navzgor, potem ko se je kitajsko gospodarstvo v prvem četrtletju odrezalo bolje od pričakovanj. Napoved za prihodnje leto je 0,2 odstotne točke višja.

Ob optimizmu glede rasti pa je IMF še enkrat opozoril na krepitev sovražne nastrojenosti proti globalizaciji. Gre za trend, ki bi lahko škodoval vsem gospodarstvom, poganja pa ga tudi dejstvo, da učinki višje gospodarske rasti niso enakomerno porazdeljeni.

"Tudi če se brezposelnost znižuje, rast plač ostaja šibka," je opozoril Obstfeld. To zadržuje zviševanje življenjskega standarda in prinaša tveganje krepitve socialnih napetosti, ki so določene politike že usmerile proti protekcionizmu.

IMF pa je opozoril še na poskuse odprave poostrene finančne regulacije iz obdobja po veliki finančni in gospodarski krizi - med drugim s strani administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ti bi lahko povečali tveganje za globalno finančno stabilnost, svari sklad.

Več iz rubrike

Komentarji: