Ilirika prevzela beograjsko borzno hišo Wise broker

Borznoposredniška družba Ilirika je prevzela beograjsko borzno hišo Wise broker, eno najstarejših in največjih borznoposredniških družb v Srbiji. Kot nam je pojasnil prvi mož Ilirike Igor Štemberger, ima Wise broker okoli 12.000 strank in upravlja približno deset milijonov evrov velik portfelj. Tega naj bi sestavljale predvsem visoko likvidne delnice.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Družba Wise broker je bila ustanovljena leta 2000, in sicer pod imenom Senzal. Veljala je za eno največjih in najuspešnejših borznih hiš. Kasneje jo je prevzela belgijska banka KBC, v času finančne krize pa jo ponudila v odkup vodstvu družbe. Družba ima sedem zaposlenih in vsi bodo prešli pod okrilje Ilirike. Koliko je Ilirika odštela za družbo s sedežem v Beogradu, ni znano.

Wise broker je po skupnem prometu z delnicami na beograjski borzi lani zasedla četrto meto, medtem ko naj bi bila Ilirikina družba v Beogradu na osmem ali devetem mestu. Prevzem Wise broker bi lahko tako za Iliriko predstavljal velik korak naprej. »Gre za pomembno širitev naše dejavnosti v regiji,« pojasnjuje Štemberger. »Sinergije, ki jih ustvarjamo z bistveno povečano prisotnostjo v Srbiji, niso zanemarljive in predstavljajo dodatno kakovost tako za naše stranke v Sloveniji kakor za naše nove srbske poslovne partnerje,« je dodal.

Ilirika je na trgu od leta 1995 in je najstarejša borznoposredniška hiša v Sloveniji. Družba ima okoli 20.000 strank, zanje pa skrbi skupaj 50 finančnih strokovnjakov. S podružnicami so navzoči na hrvaškem, srbskem in makedonskem trgu.

Več iz rubrike