Predstavitvena informacija

Igričarski prenosnik, ki očara v vseh pogledih

Danes je luč sveta ugledal nov Asusov paradni konj. ROG Strix SCAR II, igričarski prenosnik, od katerega smo pričakovali res veliko, nas je presenetil in ponudil še več.
Fotografija: ASUS ROG Strix SCAR II
Odpri galerijo
ASUS ROG Strix SCAR II

Živjo, svet!


Po pritisku na gumb za vklop nas je pozdravil Aura lighting (sistem osvetlitve tipkovnice in okolice), nekaj sekund zatem pa pozdravni zaslon Windows. S SSD diskom je bil čas zagona skoraj takojšen. Ko odštejete prostor, ki ga zasedejo operacijski sistem in druge datoteke, vam ostane še kar nekaj prostora na SSD disku, saj ponuja 256 GB prostora za shranjevanje. Morda ste se vprašali: »Aaaa, kaj pa igre?«
No, ostane vam še 1TB 5400 rpm SSHD, ki je dovolj hiter in prostoren za vse, ampak res vse igričarske potrebe.
Ker gre le za igričarski prenosnik, se njegove najboljše lastnosti skrivajo v notranjosti:
  • procesor i7-8750 H (6 jeder, do 4,10 GHz)
  • NVIDIA GeForce RTX 2070 z 8 GB grafičnega pomnilnika
  • 16 GB RAM (1 x 16 GB, ena prosta reža)
  • 256 GB SSD + 1TB HDD
Ja, zbudi poželenje, že ko ošinemo strojno opremo. Že od daleč pa žari tudi zaslon:
  • 1920 x 1080 nebleščeč (17,3”)
  • 144 Hz 3 ms zaslon
  • ULTRA ozek rob (res ultra ozek, robov dejansko sploh ne opaziš)
Naj vas skozi privlačne lastnosti prenosnika popelje naš video, v nadaljevanju pa vas čaka nekaj pomembnih podatkov za vsakega gamerja.

Tipkovnica
To, da je prenosnik namenjen igranju, je očitno že ob pogledu na tipkovnico. Tipke WASD so prosojne in odlično vidne tudi v temi. Najbolj nas je presenetil »občutek« in razporeditev tipk na tipkovnici, ki se opazno razlikuje od drugih prenosnikov. Čeprav je tipkovnica vgrajena vanj, je naravnost odlična in nadvse primerna za tekmovalno igranje. Tipke so postavljene intuitivno z ravno dovolj razmika, da ne pride do napak, ki nas lahko stanejo zmage. Hkrati je dovolj ergonomična, da se zapestje ne utrudi niti ob daljših igričarskih maratonih. Edini dodatek, ki ga potrebujete, je miška (ali pa tudi ne, če ste res mojstri na drsni plošči oz. trackpadu).

Zvok
Ne, tudi slušalk ne potrebujete. Ko smo prvič zagnali igro, smo dvakrat preverili, da nimamo priklopljenih zunanjih zvočnikov. Zvok iz prenosnika je bogat, enakomerno se širi po prostoru, L-R diferenciacija je jasna. Noben nasprotnik se vam ne bo prikradel za hrbet, tudi če nimate slušalk. Tudi glasen je dovolj za kakšne manjše »hišne« zabave (vgrajene AURA lučke lahko nadomeščajo tudi disko kroglo).

Kako se obnese pri poganjanju iger?
Preizkusili smo nekaj tekmovalnih iger in nekaj vizualno atraktivnih naslovov. Pri vseh igrah je bil prižgan Nvidia Shadowplay, torej navedene številke veljajo pri snemanju zaslona v 1080 p.
League of Legends: League of Legends je bil tekoč s konstantnimi 150+ FPS pri najvišji kakovosti, tako da je zaslon 144 Hz več kot upravičen. Ko igraš tekmovalno igro s 144 Hz, je nemogoče prestaviti nazaj na 60 Hz. Odzivni čas monitorja 3 ms pa je razkošje, ki si ga želi vsak igričar.
CS: GO: ~220 FPS pri najvišji kakovosti
Kakšen vpliv ima stopnja osveževanja? Klik!
BF V: ~90 FPS najvišja kakovost
Shadow of the Tomb Raider: Stabilnih 70+ FPS pri najvišji kakovosti.
Uau. Sediš pred prenosnikom in občuduješ lepoto na ekranu. Povrhu vsega je zaslon z diagonalo 17,3" dovolj velik, da se razloči še najmanjše detajle, sploh če ga imamo na razdalji, ko uporabljamo vgrajeno tipkovnico.

ASUS ROG Strix SCAR II
ASUS ROG Strix SCAR II


Hlajenje?
Ob igranju iger stojalo za hlajenje dejansko ni bilo potrebno, saj je vgrajeni hladilni sistem odlično opravljal svoje delo (hvala, HyperCool Pro).
Pri igranju vas torej strojna oprema ne bo ovirala.
Upamo, da imate dober internet. :) 

Baterija?
Za igranje iger in polno delovanje grafične kartice mora biti priklopljen napajalnik. Ko ni, bo pa baterija s 66 Wh dovajala dovolj energije za pisanje domačih nalog ali ogled kakšnega filma.

Ja, upraviči besedo prenosnik
Brez večjih težav ga boste prenašali okoli, saj je kljub vsem komponentam razmeroma lahek (2,9 kg), česar nismo vajeni pri igričarskih prenosnikih.

Programska oprema
Armoury Crate
Armoury Crate je prednaložen program, do katerega dostopate s posebno tipko ROG na tipkovnici. V aplikaciji lahko nastavljate vse mogoče nastavitve. Med njimi:
- nastavljanje igričarskih profilov za posamezne igre,
- kontroliranje nastavitev porabe energije,
- nastavljanje hitrosti ventilatorjev,
- statistični podatki procesorja, grafične kartice, diska ...,
- Aura lighting je sistem lučk v tipkovnici, na zadnji strani zaslona in na sprednji strani. Lučke lahko nastavljate, da utripajo na ritem glasbe, v skladu z vzdušjem večera (romance ...) ali pa na statične ali gibljive vzorce krvavo rdeče, živo rožnate, nežne modre ali katere od drugih barv, ki so na voljo.

Nvidia Shadowplay
Verjetno vsi poznate Shadowplay – aplikacija je na voljo v sklopu programa GeForce Experience. Omogoča aktivno snemanje zaslona, snemanje zaslona v ozadju, direktno prenašanje iger na twitch in druge ... Vse to pa počne z minimalnim vplivom na delovanje iger.

Dodatno
Prenosnik je VR ready, vsi USB vhodi so tehnologije 3.1, za dodatek pa je na voljo še en Type C vhod.
Če izkoristite promocijo, lahko pridobite nekaj brezplačnih iger ali programov za prenosnik
Na kratko: prenosnik je prava pošast. Bohoti se lahko z zmogljivostjo namiznega računalnika, prenosljivostjo prenosnika in Asusovo ROG oblikovno eleganco. Vsekakor priporočamo nakup vsem pravim gamerjem, ki želijo stroj, ki jih nikoli ne bo razočaral.

ROG Strix SCAR II, igričarski prenosnik, je možno kupiti v Big Bang trgovinah.

 

Več iz te teme:

Več iz rubrike