Huawei v Kanadi že raziskuje omrežje 6G

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei v svojem raziskovalnem centru v kanadski Ottawi že raziskuje omrežje 6G. V Kanadi sicer v komercialni rabi ni še niti omrežja 5G, prav tako kanadska vlada še preučuje, ali bi kitajskemu velikanu sploh dovolila sodelovati pri vzpostavljanju omrežja 5G.
Fotografija: Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei v svojem raziskovalnem centru v kanadski Ottawi že raziskuje omrežje 6G. Shutterstock
Odpri galerijo
Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei v svojem raziskovalnem centru v kanadski Ottawi že raziskuje omrežje 6G. Shutterstock

Omrežja 5G ne bodo prinesla le bistveno višjih hitrosti prenosa podatkov za obstoječe storitve, temveč bodo s svojo zmogljivostjo postavila temelje za nove storitve, kot so na primer avtonomni transport in zdravstvene storitve na daljavo. Tehnologija 6G predstavlja nadgradnjo 5G.
Za vzpostavitev omrežij 5G je Huawei doslej podpisal več kot 50 pogodb po vsem svetu. Sodeluje tudi z evropskimi operaterji.
Sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežij nove generacije močno problematizirajo ZDA, ki ga vidijo kot grožnjo nacionalni varnosti. Ameriški predsednik Donald Trump je maja prepovedal poslovanje z vsemi tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.
Podjetja ali države v izvršnem ukazu niso bile posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju. ZDA so prepoved nato sicer večkrat preložile; nov rok za njeno implementacijo je 19. november.
Obenem ZDA pritiskajo na mednarodno skupnost, da naj Huaweijevo opremo izloči iz svojih načrtov za gradnjo telekomunikacijske infrastrukture. Nemčiji so pred časom denimo zagrozile, da bodo v nasprotnem primeru omejile obveščevalno sodelovanje z njo.
Kitajsko podjetje naj bi namreč na podlagi navodil uradnega Pekinga pridobivalo zaupne podatke uporabnikov. Huawei in Peking ameriške obtožbe ves čas označujeta za neutemeljene.

Več iz rubrike