Hrvaško elektrogospodarstvo vlaga 100 milijonov evrov v sončne elektrarne

Javno podjetje Hrvatska elektroprivreda bo do leta 2023 v sončne elektrarne vložilo 101 milijonov evrov.
Fotografija: Skupnostna sončna elektrarna v Križevcih na Hrvaškem. Foto: Borut Tavčar
Odpri galerijo
Skupnostna sončna elektrarna v Križevcih na Hrvaškem. Foto: Borut Tavčar

Aprila bodo začeli graditi sončno elektrarno na otoku Visu, do konca leta pa tudi v mestu Vrlika v zaledju Dalmacije.

Poleg sončnih elektrarn Vis in Vrlika Jug v prvem krogu načrtujejo tudi postavitev elektrarne na otoku Cresu, pred kratkim pa je Hep od družbe Solvis prevzel tudi elektrarno Sabadin nedaleč od Labina v hrvaški Istri. Prevzeto elektrarno bodo poimenovali Kaštelir.

Celotna investicija v štiri sončne elektrarne, ki bodo prispevale 11,6 megavata (MW) električne energije, znaša 80 milijonov kun (10,8 milijona evrov), je Hep sporočil prek svojih spletnih strani.

Sončni elektrarni na Cresu in Visu bosta prispevali h krepitvi turistične infrastrukture, saj bosta največ elektrike proizvajali takrat, ko je tudi najbolj potrebna, to je med osrednjo turistično sezono, so še zapisali. Med drugim so navedli, da bo zmogljivost elektrarne na Visu 2,2 MW, kar zadostuje za oskrbo z električno energijo približno 1000 gospodinjstev.

Predsednik uprave Javnega podjetja Hrvatska elektroprivreda (Hep) Frane Barbarić je v začetku minulega tedna ob predstavitvi teh načrtov v Zagrebu povedal, da je zagon investicijskega ciklusa v sončne elektrarne del scenarija razvoja obnovljivih virov energije, ki je v skladu s hrvaško energetsko strategijo in smernicami energetsko-klimatske politike EU.

V Hepu načrtujejo, da bodo do leta 2030 uresničili projekte sončnih elektrarn s skupnimi zmogljivostmi 350 MW, kar bo sedemkrat več elektrike, kot je trenutno prispevajo vse sončne elektrarne na Hrvaškem. V prihodnjih petih letih bodo povprečno vlagali po 150 milijonov kun (25,2 milijona evrov) in dobili povprečno 20 MW dodatnih solarnih zmogljivosti letno.

Med drugim je Barbarić omenil, da bodo sončne elektrarne postavili tudi na poslopja Hepa. Načrtujejo, da bodo z vloženimi 13 milijonov kun (1,75 milijona evrov) dobili dodatnih 2,1 MW energije.

Barbarić je napovedal, da poleg vlaganj v sončne vire energije letos načrtujejo tudi začetek izgradnje svoje prve vetrne elektrarne. Načrtujejo tudi nove naložbe v hidroelektrarne, ki so prav tako del investicijskega ciklusa v obnovljive vire energije.

Pričakuje, da bo Hep leta 2030 vodilna družba na Hrvaškem, ko gre za energetsko tranzicijo države.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: