Hrvaški varuh konkurence zavrnil zahtevo Slovenia Broadbanda za prevzem Nove TV

Hrvaški varuh konkurence je danes sporočil, da je zavrnil zahtevo družbe Slovenia Broadband za priglasitev koncentracije medijev v primeru prevzema komercialne televizije Nova TV. Zaradi nedovoljene koncentracije medijskih in telekomunikacijskih storitev je soglasje podjetju sredi novembra zavrnil tudi hrvaški svet za elektronske medije.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Slovenia Broadband je v lasti skupine United Group, ki od družbe CME poleg Nove TV kupuje tudi Pop TV in Kanal A v Sloveniji.

Hrvaška agencija za varstvo konkurence je danes sporočila, da Slovenia Broadband ne izpolnjuje pogojev za priglasitev omenjene koncentracije. Spomnili so tudi na odločitev hrvaškega sveta za elektronske medije, ki je ocenilo, da je namen Slovenia Broadbanda v nasprotju s hrvaškim zakonom o elektronskih medijih.

Omenjeni svet je 15. novembra pojasnil, da ima skupina United Group, ki je v lasti ameriškega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj, na Hrvaškem v lasti podjetja, kot so Totalna televizija, Adria News, Fight Channel in Orlandi klinci.

Izpostavili so, da v primeru Slovenia Broadbanda ne gre za nedovoljeno koncentracijo na medijskem trgu, temveč za nezdružljivost vloge ponudnika medijskih storitev z vlogo operaterja, ki ponuja javno storitev prenosa signala na omrežju elektronskih komunikacij ali podaja na uporabo javno komunikacijsko mrežo. Ob tem so izpostavili digitalno televizijo Totalna televizija kot omrežnega operaterja, ki ne more hkrati biti založnik televizije in/ali radia ter ponudnik medijskih in telekomunikacijskih storitev.

United Group je napovedala pritožbo na odločitev hrvaškega regulatorja.

Več iz rubrike