Hrvaška pospešeno gradi vetrne elektrarne

Imajo jih že blizu 350, pravcata vetrna polja pa nad Senjem – Največji izvajalci in lastniki so Kitajci – Investirajo tudi slovenska podjetja.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

Lanska svetovna energetska kriza je povzročila doslej največjo rast novih zmogljivosti obnovljivih virov električne energije. Po zadnjem poročilu Mednarodne agencije za energijo IEA naj bi se pospešena gradnja, zlasti sončnih in vetrnih elektrarn, še nadaljevala. Po njihovih podatkih smo v zadnjih dveh letih, ko so nadomestile dražjo elektriko iz fosilnih goriv, prihranili sto milijard evrov. Hrvaška na tem področju prekaša Slovenijo.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.