Hrvaška lani prihodke iz turizma povečala za 8,5 odstotka

Hrvaška centralna banka (HNB) je objavila, da so prihodki z naslova tujih turistov v letu 2016 dosegli 8,64 milijarde evrov, kar je 673 milijonov evrov ali 8,5 odstotka več kot v letu pred tem. Upoštevajoč hrvaške turiste pa so prihodki od turizma lani presegli deset milijard evrov, kar pomeni, da so imeli na Hrvaškem rekordno turistično sezono.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Kot je hrvaško ministrstvo za turizem poudarilo v sporočilu za javnost, so se z lanskimi rezultati približali načrtovanemu zvišanju prihodkov na 14 do 15 milijard evrov do leta 2020.

"Letos pričakujemo več kot 800 milijonov evrov vlaganj v turizem, s katerimi bomo uvedli številne nove atrakcije in vsebine, zvišali kakovost namestitev ter izboljšali turistično infrastrukturo, kar bo pripeljalo do še boljših rezultatov, kot so bili lanski," je prepričan hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Lanski prihodki so posebej presenetili v zadnjem trimesečju, ko so na letni ravni poskočili za 10,5 odstotka.

Delež turizma v hrvaškem bruto domačem proizvodu (BDP) je bil lani 18,9 odstotka, kar je za 0,7 odstotne točke več kot v letu 2015, so še dodali na ministrstvu.

Več iz rubrike