Hostel Celica prenovljen in odprt za goste

Ljubljanski župan Zoran Janković in direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan sta uradno odprla prenovljeni hostel Celica. "Zgodovinska vrednost objekta in skrb za ohranjanje kulturne dediščine bosta tudi dalje vodilo pri upravljanju," je na odprtju dejala Avbelj Valentanova. V hostlu so že prenočili prvi gostje.
Fotografija: Delo
Odpri galerijo
Delo

Potem ko je Hostel Celica po neuspeli prodaji dobil novega upravitelja in so ga sredi januarja zaradi prenove zaprli, je z novo podobo danes znova odprl vrata. Na zavodu so ob tem potrdili, da so se s Kulturno-umetniškim društvom (KUD) Sestava dogovorili o sodelovanju pri kulturnem programu.

Temeljita prenova stavbe je bila po 15 letih delovanja in uporabe nujno potrebna in prinaša dodano vrednost pri udobju bivanja, kar je v skladu s sodobnimi turističnimi trendi in kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in konceptu te svetovne znamenitosti, ki dviguje tudi blagovno znamko Ljubljane, so zatrdili upravitelji.

Podjetje Lesnina MG Oprema je v 65 dneh izvedla dela, ki so obsegala celotno obnovo površin v vseh treh etažah hostla, slikopleskarska obnova sten, stropov in fasade, zamenjavo notranjega stavbnega pohištva in celovito prenovo kuhinje ter okolice, je na otvoritvi povedala Avbelj Valentanova. V celoti so bile prenovljene tudi kopalnice in sanitarije ter vse strojne in elektro napeljave, novo prezračevanje in nov sistem ogrevanja in hlajenja. Poskrbljeno pa je bilo tudi za večjo požarno varnost.

Dogajanje okoli Hostla Celica je v zadnjih mesecih dvignilo precej prahu. Začelo se je konec novembra lani, ko se je Mol odločila na dražbi, ki je nato sledila v decembru, prodati hostel z izklicno ceno 2,34 milijona evrov. Prodaji so od vsega začetka nasprotovali ustvarjalci kulturnega programa v njem, namera je izzvala tudi protest na Kongresnem trgu in pred mestno hišo. Nasprotniki prodaje so se zavzeli za ohranitev hostla v javni lasti ter z napisi, kot je bil "Kapital in Mol, prste stran od avtonomnih prostorov", izrazili skrb, da prodaja zemljišča, na katerem stoji hostel, vodi v privatizacijo in razprodajo avtonomnega kulturnega prostora Metelkova mesto.

Ker na dražbi ni bilo nobenega ponudnika, so konec januarja nato mestni svetniki podprli predlog sprememb sklepa o ustanovitvi Javnega zavoda Ljubljanski grad in hostel prenesli v njegovo upravljanje. Sledilo je zaprtje hostla in začetek prenove.

Več iz rubrike