Harley-Davidson se širi na Tajsko

Ameriški proizvajalec motorjev Harley-Davidson, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump v predvolilni kampanji izpostavljal kot primer podjetja, ki delovna mesta in proizvodnjo ohranja znotraj meja ZDA, se širi na Tajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podjetje se želi širiti na azijskem trgu in se izogniti tamkajšnjim visokim tarifam.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Nov proizvodni obrat, ki ga bo podjetje postavilo na Tajskem, po poročanju AFP še dodatno izpostavlja privlačnost čezoceanskih trgov za ameriška podjetja. Ta je še posebej močna, ker je Trump izstopil iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TPP) 12 držav, ki bi ukinil tarife na 40 odstotkih svetovnih trgov.

Trump je ves čas vztrajal, da bo TPP prizadel ameriško industrijo in privedel do izgube delovnih mest. V svoji predvolilni kampanji je sicer Trump večkrat izpostavil Harley-Davidson s sedežem v Wisconsinu kot primer dobrega ameriškega proizvajalca, ki delovna mesta in proizvodnjo ohranja znotraj meja ZDA in bi mu takšni prostotrgovinski sporazumi škodili.

Po poročanju AFP pa se je podjetje težko uprlo prednostim, ki jih jih prinaša prisotnost na čezoceanskih trgih. Podjetje bo med drugim geografsko bližje razvijajočim se trgom, izognilo pa se bo tudi visokim tarifam, s katerimi oblasti podpirajo lokalne konkurente. Na Tajskem je uvozna dajatev za tuja motorna vozila 60-odstotna.

To bo sicer šele tretja tovarna, ki jo bo Harley-Davidson postavil zunaj ZDA. Obrata ima podjetje še v Indiji in v Braziliji.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

aktualno

Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Komentarji: